Korábban már több bejegyzésben is írunk arról, hogy a purhab szórása otthoni eszközökkel szinte lehetetlen, mivel nem csak, hogy nem gazdaságos, de jelentős eszközpark és védőfelszerelés szükséges hozzá. Ettől függetlenül, kisebb léptékben, flakonos kiszerelésben kiváló segítség lehet ez az anyag az ad-hoc jellegű szigetelési feladatok elvégzésére.

Ráadásul, mivel könnyen hozzáférhető a barkácsáruházakban, bárki megvásárolhatja.

Ebben a cikkben olyan hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze, ami pont az otthoni felhasználáskor jön jól. A segítségükkel könnyebbé válik a munka, elkerülhetők a csalódások és bosszankodások, és profibb lehet a végeredmény.

Hogyan használjuk otthon a purhabot?

  1. A legfontosabb tisztázni, otthoni használatra mindig a flakonos purhabban gondolkodjunk, az ipari mennyiséget hagyjuk a professzionális felhasználásra. Ha valahogy mégis hozzájutnánk ilyen kivitelhez és eszközökhöz, mindenképpen szükséges az egészségvédelmi intézkedések betartása. Ez zárt védőruhát jelent, teljes, szűrős gázmaszkkal, gumikesztyűvel és zárt cipővel. Ha csak flakonos habbal találkozunk, akkor is viseljünk kesztyűt a kinyomásakor, és ügyeljünk, hogy az anyag ne kerüljön szembe, szájba vagy más testnyílásba.
  2. A flakonos purhabbal való munkavégzés során is alapszabály, hogy csakis pormentes és zsírtalanított felületen dolgozzunk. A hab kinyomása előtt takarítsuk le a területet, ha szükséges, a makacs szennyeződéseket megfelelő segédanyagokkal távolítsuk el. Ha ez a lépés elmarad, a hab egy vagy több tömbben le fog válni!
  3. A purhab felvitele előtt meg kell nedvesíteni a felületet, de vigyázni kell arra, hogy ne áztassuk el. Barkácsáruházakban pár száz forintért kapható már olyan szórófejes flakon, amellyel a megfelelő mennyiségű vízpermetet felhordhatjuk.
  4. A flakon felhasználása előtt fel kell azt rázni. Ehhez a pisztoly rácsavarása után két kézzel erőteljesen fogjuk meg a szettet, majd határozott mozdulattal, 20-30 alkalommal rázzuk le-fel. A folyamat közben érezni lehet a töltőanyag mozgását, de ezt a lépést gyakorlatilag nem lehet elrontani.
  5. A hab kinyomása közben a pisztoly van alul és a tartály felül. Ezt a teljes munkafolyamat során így kell csinálni, nem szabad jobbra-balra forgatni a készüléket. A habot határozott mozdulattal kell a helyére juttatni, és törekedni kell arra, hogy minél kevesebb szünetet tartsunk. Lehetőleg az anyag folyamatosan legyen a helyére juttatva.
  6. Gondolni kell a poliuretán hab tágulására is, ezért első alkalommal érdemes egy rövidebb próba során kitapasztalni a tulajdonságait. Amint nagyjából már látjuk, mennyit dagad, lehet folytatni a lényegi munkát.
  7. 7. A kész habot is le kell spriccelni a vízpermettel, majd meg kell várni, míg megkeményedik. Amint ez megtörténik, a kilógó részeket éles késsel vagy tapétavágóval el lehet távolítani. A kemény purhab a kommunális szemétbe dobható, mivel nem számít veszélyes anyagnak. Ha olyan felületen dolgozunk, melyet közvetlenül ér a napsütés, a purhabot le kell fedni, mivel az UV-fény hatására elkezd szétesni, és tönkre megy.