Sikerült megvalósítani és beépíteni a tetőteret? Már rég megtörtént, de a szigetelésre még nem került sor? Pedig ez rossz döntés, hiszen ha a tetőtéri szoba nincsen megfelelően hőszigetelve, akkor nem csak télen lesz túl hideg, de a nyarak sem lesznek túl kellemesek.

Ez amellett, hogy hatással van a közérzetre, a pénztárcánknak sem tesz jót. Érdemes tehát optimalizálni a fűtést és a klimatizálást, ami utólagos szigeteléssel könnyen megvalósítható.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire kell ügyelni a folyamat során, valamint kitérünk arra, hogy miért hasznos utólagosan megoldani mindezt.

Tetőtéri hőszigetelés régi házakban

Már régóta épülnek olyan otthonok, ahol a tetőtérben lakhatásra alkalmas szobákat alakítanak ki. Mivel 10-15 évvel ezelőtt még nem kellett ennyit költeni a fűtésre, így akkor nem volt különösen fontos a hőszigetelés. Bár hozzá kell tenni, hogy a nyarak sem voltak ennyire forróak, így klímára sem volt szükség.
Amennyiben ezeknél a házaknál 10 cm vastag szigetelés került fel, akkor ez már igen kevés lesz. Az a fajta, amit akkoriban használtak nem is biztosítja már a megfelelő hőszigetelést, így ideje lesz más megoldást keresni.

Mivel érdemes dolgozni?

Bár az elmúlt években a tél nem volt annyira hideg, azért a 8-10 cm-es szigetelésen át a meleg hamar kiszökik a szabadba, így a fűtés is jóval többe kerül. A fűtésszámla amúgy is egyre magasabb, így nem feltétlenül spórolunk azzal, ha nem fektetünk be a szigetelésre. Ha ugyanis a tetőtérben nem elég vastag az anyag, akkor a szoba hamar kihűl, hiszen a meleg mindig felfelé száll.

Ugyanez elmondható a nyári időszakra is, hiszen a kinti 40 fokos meleg könnyedén bejut a szobába, így szinte elviselhetetlenné válik a hőség a tetőtérben. Ezzel drágább lesz a fűtés és a hűtés, ráadásul még úgy sem lesz annyira optimális, mint a megfelelő szigeteléssel.

A megfelelő hőszigetelést még a legjobb hőszigetelő képességgel rendelkező kőzetgyapot lemezekkel sem érhető el, főleg nem 10 cm-es vastagságban. Ehhez már 20 cm-re lesz szükség, sok esetben pedig az ennél vastagabb szigetelés sem rossz megoldás. Erre azért van szükség, mert a felszálló meleg levegőnek így útját tudjuk állni. A tetőtér utólagos szigetelése, annak feljavítása tehát jó hatással lesz a pénztárcánkra, garantáltan megtérül.

Purhabos szigetelés

Akadnak olyan esetek, ahol csak a purhabos megoldás válik be. Főleg a tetőtérben előfordulhatnak hézagok, kisebb helyek, ahová semmilyen más anyag nem fér be. A purhab ezzel szemben rugalmas, könnyen használható, gyorsan megszárad, így jóval egyszerűbb és hatékonyabb vele a munka.

Nagy előnye továbbá, hogy lépésálló, terhelhető és szilárd. Kiváló szigetelést garantál még a kritikus pontokon is, ráadásul az egészségre ártalmatlan anyagnak számít, így emiatt sem kell aggódni. Tökéletes megoldás hő-, valamint vízszigetelésre egyaránt, hiszen megóvja az épületet a nedvességtől, illetve a korróziótól.

A tetőtér esetében a szórt purhab szigetel, kiiktatja a hézagok következtében keletkező hőhidakat, ezalatt pedig hosszan tartó tetőburkolati rendszert biztosít az épület számára. A purhab használatával igen nagy költséget takaríthatunk meg, hiszen így jóval optimálisabban működnek majd a hűtő és fűtő berendezések.