A szórt purhab szigetelés felvitele szakmunka, melyhez nem csak szakértő szükséges, hanem ipari minőségű felszerelés is. Mivel sok érdeklődő fejében megfordul, nem-e tudná saját maga elvégezni a feladatot, ezért érdemes áttekinteni, miről van szó pontosan.

Ebben a bejegyzésben a purhab szórásának folyamatát mutatjuk be lépésről-lépésre.

Így történik a szórt poliuretán hab felvitele

A purhab kétkomponensű, ami azt jelenti, két anyag elkeveredésével jön létre az az elegy, amihez szükség van a munka során. Ezeket az alapanyagokat, a szerszámokat és az egyéb kellékeket a munkavégzés helyére kell szállítani. Miután ez megtörtént, kezdődhet a lényegi rész.

A purhab megtapadásához a felületet portalanítani és zsírtalanítani kell. Ha ez nem történik meg, a szigetelőanyag akár már rövid idő elteltével is leválhat. A portalanítás a legtöbb esetben a terület lesöprését, a pókhálók eltávolítását jelenti, de súlyosan koszolódott felületeknél vízsugaras lemosásra is szükség lehet. Különösen igaz ez az ipari épületekre, ahol sokféle anyag kerül a levegőbe.

A következő lépés a védendő területek lefóliázása, hogy a szórás során még véletlenül se kerüljenek rájuk purhab részecskék. Ezek ugyanis a kiváló tapadásuk miatt szinte eltávolíthatatlanok, vagy ha mégis, akkor károsodhat az anyag. Be lehet fóliázni a nyílászárókat, nem mozdítható bútorokat, de bármilyen olyan tárgyat, amely potenciálisan veszélynek lehet kitéve.

A szórás előtt bekeverésre kerül a kétkomponensű anyag, melyet közben kissé fel is kell melegíteni. A távolságoktól függően hosszabb csövekre is szükség lehet, melyeket szintén melegen kell tartani, hogy ne kössön bele a pur. Családi házaknál ezek kisebb feladatot jelentenek, ipari létesítményeknél azonban hatalmas területeket kell lefedni, ami a tapasztalat mellett némi logisztikát is igényel.

A szóráshoz használt eszközöket a tárolás és szállítás közben speciális oldószerbe kell áztatni, különben rövid időn belül belekötne a rajtuk áthaladó purhab. Ezeket a munka helyszínén össze kell állítani. Szintén ide tartozik az esetleges állványozás, mely főleg az ipari vagy mezőgazdasági purhab-szórások esetén gyakori, így lehet ugyanis a legkönnyebben elérni a magas felületeket.

A poliuretán habbal történő munkavégzés során komoly munkavédelmi és egészségvédelmi intézkedéseket kell tenni, a résztvevő munkatársakat egész testet elfedő védőruházat és szűrővel ellátott gázállarc védi. A bőrfelületeket zárt cipő, illetve kesztyű szeparálja el a felhasznált anyagoktól.

Végül pedig, megtörténik a purhab terítése. Ez egy olyan szakmunka, ahol nem csak ismerni kell az anyag viselkedését, de azonnali választ kell adni a munka közben fellépő nehézségekre. A purhab nem vár, a kiszórása után azonnal többszörösére dagad, ezért nincs idő a késlelkedésre. A vastagabb habot több rétegben viszik fel a szakemberek, mindig megnedvesítve kissé az előző felületet.

A purhabbal történő munka egyik legnagyobb veszélye a pazarlás, a megfelelő minőségű védőeszközök és felszerelés megléte mellett ez az egyik oka annak, miért nem érdemes ezzel a feladattal otthon próbálkozni. A purt szóró mesterek már ismerik, mekkora mennyiséget kell felvinni a felületre, hogy az megdagadva éppen kitöltse a rendelkezésre álló teret. Ha ez nem így történne, sok lenne a felesleg, amit nem csak, hogy el kell később távolítani, de a drága alapanyag miatt jelentősen megdobná a költségeket. Érdemesebb inkább szakértőkre bízni a purhabos szigetelést, így csak annyi alapanyag kerül felhasználásra, amennyi valóban szükséges.