A blogunkban folyamatosan mutatjuk be a purhab szigetelés felhasználását, ahol gyakorlati ötleteket is adunk. Mivel az olvasókat általában ez a kérdés foglalkoztatja a legjobban, így érdemes összefoglalni, hogy mikor lehet jó választás a szórt poliuretán hab.

Loading...

Palatetők szigetelése purhabbal

Napjainkban érnek el életciklusuk végére azok a palatetők, melyeket a rendszerváltás előtt építettek be a magyarországi épületek tetőzetébe. Ezek ma már veszélyes anyagnak számítanak, így a felújítás jelentős költséget róhat a tulajdonosokra.

A purhab segítségével azonban egy olyan varratmentes szigetelőréteg fújható a tetőre, melynél nincs szükség bontásra, de a pala mégis izolálásra kerül a környezetétől. A részletek ebben a bejegyzésünkben olvashatók el: Megoldás a palatetők problémájára

Pince purhabos szigetelése

Nagyon sok háznál okoznak bosszúságot a nem leszigetelt pincék is, ezek ugyanis a legtöbb esetben nincsenek fűtve, és a téli időszakban nagyon lehűlnek. Mivel sokszor nem lakótérként funkcionálnak, ezzel még nem is lenne probléma, megoldandó feladat azonban, az általuk keltett hőelszívó-hatás.

A jéghideg pincék ugyanis szó szerint elszívják a felettük lévő lakótérben termelt meleget, ezzel komoly költségnövekedést okozva a fűtésszámlán. A megoldást ez esetben is a szigetelés jelenti, amire a purhab a gazdaságossága és a könnyű felszórhatósága miatt ideális eszköz. Erről ebben a bejegyzésünkben írtunk: Miért fontos a pince szigetelés?

Mennyezet hőszigetelése

Egy épületnél nem csak a pince irányában léphet fel jelentős hőveszteség, hanem a padlások felé is. Ez az épületrész a régebbi épületeknél sokszor egyáltalán nem kapott hőszigetelést, ezért nyáron nem ritka, hogy 50 fok körüli hőmérsékletre hevül fel, télen pedig jégveremként funkcionál.

Ehhez jön még az a tény, hogy az építőanyagok többsége, és ide tartozik a fa, a tégla, a beton vagy az acél is, rossz hőszigetelő. Így semmi sem akadályozza meg az épületet abban, hogy nyáron túlmelegedjen, télen pedig hatalmas hőmennyiséget veszítsen a tető irányába. A megoldást a mennyezet hőszigetelése jelenti, mely új építkezésnél vagy felújításnál is elvégezhető. A mennyezet purhabos szigeteléséről itt írtunk: Miért szigeteljük le a mennyezetet?

Tetőtér és tető szigetelése purhab segítségével

Az épületet körül járva pedig eljutottunk a tetőtérbe, ahol szintén az egyik legkiválóbb megoldás a szórt poliuretán hab felhasználása. Itt a szarufák hőhídként viselkednek, és különféle munkálatokkal lehet jobbá tenni az épület hőszigetelési tulajdonságait.

A purhabbal kitölthetők a nagyobb és kisebb térközök. Az anyag a kiváló tágulási tulajdonságai miatt a legkisebb résekbe is eljut, így egy egybefüggő réteget alakít ki. A témáról itt írtunk: Hogyan működik a tetőtér szigetelése?

Az épület tetőzetét sem érdemes kihagynunk az összefoglalóból, hiszen korábban már körbejártuk, milyen hasznos eszköz a purhab a lapostetők szigetelésénél. Itt megemlítettünk olyan népszerű építőanyagokat is, mint például a trapézlemez. A bejegyzés itt érhető el: Tetőszigetelés purhabbal