Amikor lakóházat szeretnénk vásárolni, akkor azonnal arra gondolunk, hogyan lehet azt a saját igényeinkre átalakítani. Az első dolog, amit meglátunk és ami eszünkbe jut, az a ház homlokzata. Egy jól karbantartott és felújított ingatlan sokkal kellemesebb benyomást kelt bennünk és persze a vendégekben is.

Sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha tudjuk, hogy odakint minden rendben van. Ez akkor is igaz, ha egy vállalkozásról, egy kiadó ingatlanról van szó, hiszen egy szép homlokzattal ellátott épületet sokkal könnyebben ki lehet adni.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy miért éri meg a homlokzati felújítás, kitérünk arra, hogy mikor és kinek van rá szüksége.

A homlokzat segíthet a jobb energiahatékonyságban

A legtöbb ember nem hiszi el, pedig már egy szimpla homlokzati felújítás is sokat segíthet abban, hogy a rezsiszámlát csökkenteni tudjuk. A falak sokszor olyan apró réseket és lyukakat rejthetnek, amelyek között a kinti hideg vagy meleg levegő sokkal könnyebben az ingatlan belső terébe jut. Ennek köszönhetően pedig a nyári légkondicionálót, valamint a téli fűtést is sokkal hatékonyabban tudjuk használni, hiszen mindegyik jóval kevesebb energiával működik majd.

A homlokzati felújítás tehát egy plusz réteget ad a falak számára, aminek hála télen a hideg levegő kint marad, jobban tartja a meleget. Ezzel szemben nyáron pont fordított a folyamat, a belső tér mindig optimális hőmérsékletet tud tartani.

Tartósabb falak

Az emberek nagy része folyamatosan rohan, így nem sokunknak van arra ideje, hogy a falakat karban tartsuk. A homlokzat folyamatos ápolása nem prioritás a lakosság életében, azonban a régi homlokzat több problémát is előidézhet, mind például egy törés vagy éppen egy szivárgás. A felújítás során számos lehetőségünk van olyan minőségi anyagokkal dolgozni, aminek köszönhetően a homlokzat nem igényel karbantartást, a falak pedig sokkal tartósabbak és szebbek maradnak.

Sokszor a magas páratartalom okoz problémát, hiszen sok otthonban nem megfelelő a belső tér levegőjének minősége. A régi homlokzat megújításával ez azonban könnyen javítható, főleg, ha még megfelelő szigetelés is kerül a falakra. Persze mindehhez nem árt szakember segítségét kérni, hiszen a feladat összetett, nem a legjobb megoldás házilag megoldani.

De mennyi az annyi?

Már csak az a kérdés, hogy a homlokzati felújítás mennyibe is fáj a családnak. Az árak sokféleképpen alakulhatnak, hiszen nem mindegy a felújítás mértéke, minősége, az anyagok ára, valamint a munkavégzés díja. Az anyagárak általában, vakolattal és színezéssel együtt általában valamivel többe kerülnek, mint maga a munkadíj, viszont itt meg kell említeni, ha csak részleges felújítás történik, például az ablakok köré kerül szigetelés, azt jóval olcsóbban megúszhatjuk.

Bár, ha az ember belevág egy ekkora átalakításnak, akkor érdemes az egész ingatlanban gondolkodni. Itt fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy bármekkora az összeg, amibe a homlokzati felújítás kerül, pár éven belül visszahozza az árát, tehát a beruházás mindenkinek megéri.

Ne feledkezzünk meg a hőszigetelésről sem!

Amikor felújításra kerül sor, akkor lehetőségünk van egy sokkal modernebb és otthonosabb környezetben élni a következő éveinket. A tervezés során sose feledkezzünk meg az energetikai felújításról sem, mint amilyen a hőszigetelés. Az épületek hőszigetelése nem csupán a belső terekben való hőmérséklet optimalizálására van, hiszen a megfelelő szigetelés tulajdonképpen a ház védelmét is szolgálja. Nagymértékben hozzájárulhat az életminőség javításához.

A purhab például egy egyre szélesebb körben ismert és használt típus, amely hosszú élettartamának köszönhetően tulajdonképpen sosem megy tönkre. Ennek a szigetelésnek kiemelkedő a tűzvédelmi, valamint az akusztikai, illetve hőszigetelés tulajdonságai, egy életen át tartós marad, cserére nem igazán lesz szükség. Felel a csendért, a nyugalomért, a kellemes belső hőmérsékletét, hozzájárulhat ahhoz, hogy tényleg álmaink otthonában hajtsuk álomra a fejünket.

A purhab a meleg nyári napokban megakadályozza a szoba és a belső tér felmelegedését, télen pedig melegen tartja azt. Végre egész ében kellemes lesz a ház belső klímája. Mindemellett egy jó szigeteléssel akár 50-70%-kal csökkenthető az energiafelhasználás, tehát az otthonunk sokkal energiahatékonyabban működik. A purhab ellenálló, világszerte milliók használják ezt a megoldást.