Az utóbbi években egyre többen kerültek komoly bajba, hiszen a többség évtizedeken át halogatta az ingatlanának energetikai felújítását. Akkor azt gondolták, hogy ez a beruházás sosem fog megtérülni, így inkább csak tologatták maguk előtt, mint egy munkahelyi feladatot.

Az elmúlt időszakban azonban már mindenki láthatja, hogy azok a házak, ahol van szigetelés, ki lettek cserélve az ablakok, esetleg még napelemes rendszer is van, ott sokkal jobb az ingatlan hőmegtartó képessége.

De vajon hitelből is megoldható? Megéri ilyen formában beruházni a szigetelésre? Ebben a cikkben erre a kérdésre adtuk meg a választ.

Alig 20%-os arány

Az elmúlt évek kommunikációjának köszönhetően mára sikerült elérni, hogy Magyarországon az ingatlanok legalább 20%-a szigetelve legyen. Ez szép számnak tűnhet, hiszen nagy emelkedést mutattunk be, de tekintve, hogy Ausztriában a házak 80, Szlovákiában a 35, míg Lengyelországban a 49% le van szigetelve, eléggé el vagyunk maradva.

A legnagyobb probléma, hogy a magyar fizetések mellett a legtöbben nehezen oldják meg a szigetelés kialakítását, így viszont a hétszeresére nőtt gázárak okoznak gondokat. Főleg a téli időszakban, amikor mindegy, hogy fával vagy gázzal fűt az ember, mindegyik egy vagyonba kerül. Pedig már egy kis pénzzel is nyugodtan bele lehet fogni a korszerűsítésbe. Amennyiben kevés a rendelkezésre álló összeg, akkor érdemes a padlástérrel indítani, hiszen ehhez kevés időre és kevés pénzre lesz szükség, de a hatékonysága annál jobb.

Nem beszélve arról, ha egyszer eladásra kerülne a sor, akkor egy szigetelt ház sokkal többet ér a piacon. Valószínűleg többet emel az értéken, mint amennyit ráköltöttünk, így mindenképpen megéri beruházni rá. A másik fontos tényező, hogy sokkal jobb a család komfortérzete egy olyan házban, ahol a falak nem ontják magukból a hideget, a függöny pedig nem mozdul meg még a csukott ablak mellett is.

Mit tegyünk, ha nincs rá pénzünk?

Az egyértelmű, ha van egy kis pénzünk, akkor biztosan megéri az energetikai felújítás. A kérdés már csak az, hogy mit tehetünk akkor, ha a családi kassza nem engedi meg a ház teljes hőszigetelését.

A legtöbbször ilyenkor azonnal a hitel jut az eszünkbe. A mostani konstrukciók lehetőséget adnak arra, hogy csökkentsük a fűtésszámlánkat, növeljük a házunk értékét, komfortosabbá tegyük a hétköznapjainkat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egy nagyobb összeg felvétele sokszor akár 10 éves elköteleződést is jelenthet. Éppen ezért előre fel kell mérni, hogy be tudunk-e vállalni havi 100 ezer forintnyi részletet, hiszen a ház teljes szigeteléséhez ennyire biztosan szükség lesz.

Végül, de nem utolsó sorban, még a hitel előtt mérlegeljük, van-e értelme költségekbe verni magunkat. Mindenekelőtt legyen meg a forrás, majd csak utána kezdjünk bele a hitel intézésébe. Járjunk utána, hogy kapunk-e mostanában fűtőklímát, ráér-e a hőszigetelést végző cég arra, hogy heteken belül nekilásson a munkának. Ellenkező esetben érdemes várni egy kicsit, hiszen addig a semmit fizetjük.

Állami támogatások és banki hitelek

Azt se felejtsük el, hogy szinte minden évben van valamilyen állami támogatás, energiahatékonyságot növelő beruházásokra fordítható banki hitel, ami sokkal kedvezőbb konstrukciókat kínál magánszemélyek számára.

Ott van az Otthonfelújítási támogatás, amit lakásfelújításra és korszerűsítésre lehet felhasználni. A vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozott, először tehát a munkának kell megvalósulnia, majd a költségeket kifizetnünk, majd csak utólag igényelhetjük vissza annak 50%-át. Ezt gyermeket nevelők és gyermeket váró szülők igényelhetik, ahol a magzat már legalább 12 hetes.

Ami viszont a korszerűsítésre igényelhető hiteleket illeti, lehet szó személyi kölcsönről, ami szabadon felhasználható és fedezet nélküli. Ez akkor jöhet jól, ha fontos a gyors átfutás, hiszen maximum 1 héten belül pénzhez tudunk jutni. Fontos, hogy ezt csak akkor vegyük igénybe, ha 1-3 éven belül vissza tudjuk fizetni, csak így lesz az összköltség alacsonyabb a lakáshiteleknél.