A hőszigeteléssel nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb maradhat az otthonunk. A hőveszteség ellen sokan sokféle módszerrel védekeznek, pedig lehet, hogy nem is a megfelelő helyen próbálkoznak. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy hol lehet megfogni az elszivárgó forintokat.

Ablakok

Az ablakok szigetelése a leggyakoribb módszer, ide tartoznak a dupla üvegű vagy speciális anyagból készült nyílászárók is. Jó tudni azonban, hogy nem ez a leghatékonyabb eljárás, hiszen míg a hő 35%-a a falakon, további 25%-a pedig a tetőn keresztül távozik, addig az ablakokra csak 10% jut.

Az új ablakok beszerelése eléggé drága, így első sorban érdemes leellenőrizni, hogy a falak és a tető milyen hőszigeteléssel rendelkezik. Az ablakra pedig léteznek olyan alternatív megoldások, melyek szintén levegővel teli zsebecskéket alakítanak ki, így mérsékelve a felület hővesztését. Már az interneten is rendelhetők ehhez speciális fóliák, amelyeket csak rá kell simítani az üvegre.

Falak

A falak hőszigeteléséről mindenképpen gondoskodni kell. Ha ez az építkezés során nem történt meg, akkor a felújítás alatt még mindig be lehet pótolni. A purhab egy tökéletes hőszigetelő anyag, melyet az épület szerkezetétől függően akár a falakba is lehet injektálni. A különböző felületeket szórni is lehet vele, a kitáguló hab pedig minden résbe bejutva, elzárja a hő szökésének útját.

Ha ez nem oldható meg, akkor már évszázadok óta használt technológiákkal is lehet javítani a hőszigetelésen. Hosszú és nehéz függönyök nem csak az ablakokat védhetik, de a fal tekintélyes részét is leárnyékolhatják. A padlóra fektetett vastagabb szőnyeg pedig nem csak a meleget tartja benn, de gondoskodik a régebbi épületek télen jégtáblává vált padlójáról is. Amennyiben lehetséges, érdemes tűzálló anyagokat használni, így a hőszigetelés mellett a tűzvédelemnek is eleget tehetünk.

Padlástér és tető

A padlástér és tető nagyon sokat számít a hőszigetelés során, mivel az ide bejutó kinti fagy szinte porszívó módjára szívja el a meleget a lakótérből. A hatalmas és nagy területek nagyon könnyen szigetelhetők purhabbal, a gerendák közötti tér kitölthető vele, de a födém is egyszerűen lefújható ezzel az anyaggal.

A különféle purhab alapanyagok eltérő tulajdonságokkal is rendelkeznek, így akár a lépésállóság is kialakítható velük, a felvitelüket pedig a szakember gyorsan megoldja. A rövid száradást követően az előnyök már azonnal jelentkeznek, azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy fagyban már nem lehet felszórni az anyagot. Így érdemes előre gondolkodni, és még a melegebb időszakban felkészülni a téli hideg elleni hőszigetelésre.

A purhabokat elvileg akár saját magunk is szórhatjuk, a terítésükhöz azonban jókora tapasztalat szükséges. Mivel a kifújt anyag nagyon gyorsan a többszörösére nő, ezért ügyelni kell a munkavégzésre, a nem megfelelő technológia kiválasztása pedig hatalmas veszteséget képezhet. Így a nem tökéletes szórás miatt az is előfordulhat, hogy az elpazarolt alapanyagon elveszítjük azt az előnyt, amit a szakember kifizetésével megspórolunk.