Igaz, hogy még csak most kezdődik a nyár, de a ház szigetelésére már most gondolni kell. A téli időszak előtt hiába akarunk ilyen és ehhez hasonló munkákat elvégeztetni, a szakembereknek nem lesz idejük mindenkinél megoldani a helyzetet.

Ahhoz tehát, hogy a téli hónapokban a hőveszteséget minimalizálni lehessen, hogy a fűtési költségek ne szökjenek az egekbe, most kell lépéseket tenni. Az egyik legjobb és legelterjedtebb módszer erre a poliuretánhab használata, ami hatékonyan szüntetni meg a réseket és hézagokat, emellett jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ebben a cikkben tehát arról írunk részletesebben, hogy miért kell már most gondoskodni a ház szigeteléséről.

A purhabos szigetelés előnyei

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért éri meg purhab szigetelést választani. Aki kicsit is jártas a témában, annak talán nem mondunk sok újdonságot, viszont fontosnak tartjuk összefoglalni ennek a megoldásnak minden előnyét. Az első ilyen a kiváló hőszigetelés, hiszen szorosan zárja el a réseket és a hézagokat, ezáltal megakadályozva a meleg levegő kiáramlását és a hideg levegő bejutását a házba a ha téli időszakban.

Ugyanez elmondható a nyári hónapokról is, hiszen a purhabbal sokkal könnyebben tartjuk bent a hűvös levegőt, később vagy egyáltalán nincsen szükség légkondicionáló használatára.

Ez az anyag légbuborék mentes felületet hoz létre, ezzel pedig hatékonyan zárja el a levegő áramlását, megakadályozva ezzel a huzatot, valamint az ingatlanban kialakuló hideg pontokat. A másik pozitívuma a hangszigetelő tulajdonsága, hiszen a purhab csökkenti a zajok terjedését, ezzel segítve a csendesebb és nyugodtabb környezetben való pihenést.

A szigetelés vízálló, nem engedi át a nedvességet, ezzel megakadályozva a penészképződést, valamint az egyéb nedvesség okozta károk kialakulását. Ez főként a padló, a falak és a tető szigetelésében játszik fontos szerepet. A purhab emellett tartós, hosszú távon tartós megoldást nyújt a ház szigetelésének szempontjából. Egy jól megszáradt és felhelyezett purhab rugalmas és időjárásálló, sosem veszíti el a remek tulajdonságait.

Nincs szükség karbantartásra, nem kell cserélni, így költséghatékony megoldásnak bizonyul. Remek választás bárhol, ahol más szigetelőanyagok nem jöhetnek szóba.

Fontos tudnivalók a purhabos szigeteléssel kapcsolatban

Az első és legfontosabb, hogy vonjunk be szakembert a folyamatba, ne akarjuk egyedül megoldani a feladatot. A purhabbal való szigetelést a legjobb olyanra bízni, aki jártas a megfelelő technikában, tisztában van minden biztonsági előírással, hibázási lehetőséggel, a tökéletes kivitelezéssel. Ő segíthet abban, hogy hol van szükség ténylegesen purhabos szigetelést alkalmazni.

Amennyiben megvan a tökéletes ember, aki elvégzi a munkát, jöhet az előkészítés. A hozzáértő először a falakat ellenőrzi le, majd jöhet a padló és a tető. Ezek kapcsán megvizsgálja, hogy alkalmasak-e a purhab használatára, valamint ilyenkor derül ki, hogy szükséges-e a felületek alapos tisztítása, hogy a rések kitöltése tökéletes legyen. A purhab használata során nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés, mint a kesztyű és a védőszemüveg, nem árt betartani az adott termékkel kapcsolatos minden biztonsági előírást.

A szakember a purhabot egy speciális eszközzel viszi fel a szigetelendő felületre. Nagy előnye, hogy viszonylag hamar szárad, így rövid időn belül teljesen megkeményedik, ezáltal kifejti szigetelőhatását. Amíg ez nem történik meg, érdemes nem használatba venni az adott területet. Az utólagos munkák kapcsán pedig fontos, hogy a szakember a túlnyúló részeket levágja, a felületet lesimítsa, utána jöhet a burkolás és a festés, így kiváló esztétikai hatást érhetünk el.

Amennyiben nyáron szigeteltetjük le a házat, nemcsak a munka készül el előbb, hanem már idejében teszünk azért, hogy a téli időszak előtt ne kelljen szakemberért könyörögni. Emellett egy jól szigetelt ház nyáron jóval hűvösebb, így a purhabos szigetelés előnyeit még a meleg időszakban is kiélvezhetjük.