A tető szigetelésével rengeteg energiát és hőt takaríthatunk meg. Sajnos a hazai ingatlanok nagy része még mindig nem rendelkezik semmilyen szigeteléssel, amely hozzájárul a magas költségekhez. Pedig egy kisebb befektetéssel sokat spórolhatunk télen, de még nyáron is.

A megfelelő megoldással a hidegebb időben tovább marad meleg a lakás, míg a nyári forróságban később melegszik fel, így később kell bekapcsolni a légkondicionálót.

De vajon milyen lehetőségeink vannak lapostető esetében? Itt is alkalmazhatóak a modern megoldások?

Miért éri meg a lapostető szigetelés?

A meleg levegő mindig felfelé száll, tehát a padláson keresztül távozik az energia 25-30%-a. Amennyiben tehát valaki leszigetelteti a tetőt, úgy ennek a távozó energiának akár a 70-90%-át is megtakaríthatja. A tetőszigetelés ugyanis megakadályozza, hogy a lakás helyett az utcát fűtsük fel.

Persze ennek nagy haszna van télen, de ha belegondolunk abba, hogy nyáron milyen forróság van a padlástérben, akkor rájövünk arra, hogy ebben az időszakban is jó, ha van tetőszigetelésünk. Egy nyári napon akár 60-70 fok is lehet odafent, aminek egy része aztán leszivárog, gyorsabban felmelegítve a lakás belső terét. Sokszor már az éjszakai szellőztetés sem sokat segít, a padlás ugyanis már annyira forró, hogy ilyenkor sem hűl ki.

A megfelelő szigeteléssel, mint például a purhab, magas hő- és hangszigetelés érhető el. Ez a megoldás remek tulajdonságokkal rendelkezik, hatékonyan képes csökkenteni az otthonunk hőveszteségét, még a lapostető esetében is.

Purhabbal könnyebben fenntarthatjuk a belső tér optimális hőmérsékletét, tehát télen melegebb, nyáron pedig hidegebb lesz odabent. Csökkenthetjük a hűtési és a fűtési költségeket, hangszigetelhetünk, javíthatjuk a lapostető zajszennyezését.

Miért jó még a purhabos szigetelés?

A legnagyobb előnye talán, hogy ellenáll a páradiffúziónak, ezzel megakadályozza a pára lecsapódását, a penész kialakulását. Ez sok otthonban problémát jelent, ahol nem megfelelő az épület szellőzése.

További érv a purhab mellett, hogy jól terhelhető, ellenáll minden mechanikai igénybevételnek, lépésnek, ezáltal a felület a szigetelést követően is használható marad. Ha tehát utólag akarunk felmenni a padlásra, ott tárolnánk pár holmit, akkor annak sincs akadálya.

Végül, de nem utolsó sorban a lapostető esetén alkalmazható megoldás tartósságot eredményez. A megfelelően kiszórt szigetelés az anyag hosszú élettartammal rendelkezik, ellenáll az időjárási változásoknak. Nem bocsát ki káros anyagot, nem okoz allergiát, vízálló, óvja a lapostetőt a nedvességtől.

A technológiáról röviden

A lapostetők szigetelését nem mindenki vállalja, nem is mindenki javasolja. Pedig a tartós és megbízható szórt poliuretán hab alkalmazható a régi és az új építésű otthonok esetében egyaránt. Régen sokszor bitumentes lemezzel szigeteltek, amik 3-4 év után komoly gondokat okozhatnak, ott ugyanis az illesztések nem voltak megfelelőek, így a befolyt víz hatalmas károkat okozott a lapostetőben.

A purhab esetében azonban nem kell tartani ettől, hiszen vízálló, tartós, megbízható, évtizedekig megőrzi eredeti állapotát. Egy összefüggő, lépésálló felületet hoznak létre, ami kiküszöböli a hőhidakat, nincsenek illesztési problémák, ennek köszönhetően tehát időtálló és biztos megoldás az otthonunk szigetelésére.

A szórt poliuretán hab nagyon könnyű anyag, nem terheli feleslegesen a tetőszerkezet. A legfontosabb pedig, hogy mivel a lapostetők esetében mindenképpen egy járható felületre van szükség, így nem igazán van ennél jobb megoldás. A hagyományosnál sűrűbb anyagra ugyanis bárki ráléphet anélkül, hogy baleset történne.

Milyen esetben érdemes fújható szigetelést alkalmazni?

Amennyiben sok a beugró, emellett kémény is van odafent, abban az esetben szinte képtelenség hagyományos szigetelőanyagot használni. Emellett jó választás lehet gépészeti szigeteléssel ellátott födémek esetében is, ahol nem lehet szakszerűen alkalmazni a táblás, valamint a tekercses anyagokat.

A purhab jó lehet még szeglemezes tetőknél, valamit akkor, ha a folyamatot egy nap alatt szeretnénk megvalósítani, lehetőleg minimális hulladékkal. Nincs szemét, piszok, csak tiszta és megfelelő hőmérsékletű lakás