A hőszigetelt ingatlanok átlagosan 15%-kal többért értékesíthetőek, mint azok, ahol nincsen semmilyen szigetelés. Ez azonban sok mindentől függ, ráadásul nem jár együtt az eladási idő növekedésével sem. Aki energiahatékonyságba fektetett, az biztosan jól járt és ez a következő években sem lesz másként.

A szigetelésbe, egyéb felújítási munkákba fektetett összeget illeti, az akár kétszeresen is megtérülhet.

De vajon mennyit jelent a szigetelés? Mennyivel drágábban tudunk eladni egy ilyen épületet? Ebben az írásunkban ezt fejtjük ki részletesebben.

Mire számíthatunk szigetelés esetén?

Amennyiben adott egy 100 négyzetméteres otthon, akkor azt akár 3 millió forinttal is magasabb áron lehet értékesíteni. Ez azonban csak akkor van így, ha a hőszigetelés megfelelő anyagokkal és minőségben készült el. Érdekesség, hogy ennek az összegnek általában csupán a fele volt a ráfordítás, a fennmaradó része úgymond a haszon.

Statisztikai adatok szerint 20 ezer családi házból minden 5. ingatlant hirdetnek meg energiahatékonyként. Ez azt jelenti, hogy ilyen arányban jelöljük meg az épületeink energiahatékonyságát, valamint a hőszigetelés meglétét. Jól látszik, hogy ennek megléte jelentősen befolyásolja az eladási árakat, emellett az eladás is könnyebben megy, mint a szigeteletlen ingatlanok esetében.

Országos átlagban a hirdetések kapcsán csupán 21%-ában tüntették fel a tulajdonosok a hőszigetelés meglétét. Kiderült, hogy az észak-keleti országrészben többször merül fel az energiahatékonyság, hiszen míg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a hirdetések közel 29%-ában van utalás az energiahatékonyságra, addig délen és az Alföldön ez sokszor 20% alatt van.

Ez azért fordulhatott elő, mert az itt épült ingatlanok esetében kevés az olyan, ami már hőszigeteléssel épült, így annak megléte nagyon fontos tényező a vásárlók számára. Árnövelő hatása vitathatatlan, ráadásul gyorsabban el is kel a piacon. Itt vannak olyan települések, ahol egy hőszigetelt ház 25%-kal is többet érhet, mint a szigeteletlen.

A négyzetméter árak alakulása

Elemzések rámutattak arra, hogy országosan a hőszigetelt ingatlanok esetében a négyzetméterár akár 15%-kal is magasabb lehet. Pár évvel ezelőtt ez 30 ezer forintos különbséget jelentett, manapság ez az érték valószínűleg már jóval magasabb.

Az energiahatékonyság árnövelő hatása jellemzően a rosszabb ingatlanállománnyal rendelkező területeken érzékelhető a legjobban. Egyes régiókban 20-25% is lehet a különbség egy ugyanolyan jellemzőkkel rendelkező hőszigetelt és hőszigeteléssel nem rendelkező családi ház ára között.

Az talán senkinek sem lesz meglepő, hogy a kistelepüléseken nagyobb a szigetelés értéke. Vármegyei szinten, de sokszor még településtípusonként is hatalmas különbségek mutatkoznak az épületek áraiban. Amíg a megyei jogú városokban alig 10%-ot jelent a hőszigetelés, addig egy kisebb városban ez már 14%, míg egy faluban akár 24%-kal drágábban lehet eladni egy rezsibarát otthont. A kisebb községekben a szigetelésre fordított összeg duplájára is nőhet az ingatlan értéke.

Ha drága, akkor lassabban is lehet eladni?

Nem egészen. Annak ellenére, hogy ezek az épületek drágábban kerülnek meghirdetésre, nem feltétlenül jelenti azt, hogy később lehet őket eladni. A szigetelt, de drágábban árult otthonok akár 3 hónap alatt is elkelhetnek, míg egy szigetelés nélkülire sokszor évek alatt sem jelentkezik egyetlen vásárló sem.

A legtöbb esetben átalakítjuk az új házunkat, de vannak már olyan elvárások, amiknek minden épületnek meg kell felelnie. Ahogy autóvásárlás során is, itt is sokat számít a fogyasztás, nem mindegy, hogy mibe fektetünk bele. Ezért lehet, hogy egy hőszigetelt ingatlan bár magasabb átlagáron értékesíthető, ennek ellenére sem kerül több időbe annak eladása.

Sajnos azonban a hazai családi házak 80%-a energetikai szempontból korszerűtlen, felújításra szorulna. A régi szigeteletlen otthonok egy idő után már eladhatatlanok lesznek, hiszen az új követelmények szerint megálmodott házakhoz képest ezek már szinte pazarolják az energiát.