A magyar házak töredékén van csak valamilyen hőszigetelés. 5 évvel ezelőttig csupán 660 ezer tulajdonos gondoskodott a háza megfelelő klímájáról és védelméről. Azóta ez az arány nem sokat változott, bár tény, hogy az újonnan épült családi házak esetében szinte már-már kötelező ebben gondolkodni.

Nagyjából 2 millió ingatlanon nincs semmilyen szigetelés, ami kapcsán felvetődhet a kérdés, hogy vajon miért. Tényleg csak azért nem gondoskodunk róla, mert nincs rá keret, vagy azzal sem vagyunk tisztában, hogy miért fontos a szigetelés?

Ebben a cikkben az előnyökről írunk részletesebben.

Miért éri meg a hőszigetelés?

A hőszigeteléssel még utólagosan is igen sok pénzt takaríthatunk meg. Leginkább azért, mert a gáz, a fa és egyéb energiahordozók ára folyamatosan emelkedik és egyre többet kell kiadnunk azért, hogy házban megfelelő legyen a hőmérséklet. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy az árak ezek után sem fognak csökkenni, hiszen a készletek csökkennek, így további emelkedés várható. Ilyen körülmények között pedig arra van szükség, hogy a felhasznált energia mennyiségét csökkentsük. Ha pedig nem akarunk fagyoskodni, akkor ezt olyan formában kell megtenni, amivel javítjuk a ház hőmegtartó képességét.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy ügyelni kell a fűtésre használt energia mennyiségére. A drága meleget a falak között kell tartani, megakadályozni azt, hogy az utcát fűtsük egész télen. Erre a legjobb megoldás a hőszigetelés. Ez lehet homlokzati, talaj vagy éppen födém, a lényeg, hogy elinduljunk egy úton és tegyünk azért, hogy a jövőben ezen ne kelljen már aggódni. Bár nagy befektetés, de viszonylag rövid idő alatt megtérül, tekintve, hogy az árak nagy léptekben emelkednek. Egy kis beruházás és a következő télen már láthatóvá válik az eredmény.

Milyen anyagot érdemes használni?

A homlokzatok utólagos szigetelése esetében korábban két anyag jöhetett szóba. Az egyik a polisztirol, a másik pedig a kőzetgyapot. A lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb, hiszen gyors és olcsó. Utóbbi drágább megoldás, viszont jobb a hangszigetelő képessége és a páraáteresztése is jóval hatékonyabb, mint a polisztirol esetében. A kőzetgyapot ráadásul nem éghető, ezzel szemben a polisztirol önkioltó, viszont ettől függetlenül ég. Persze fontos, hogy az megfelelően legyen rögzítve, hiszen nem szabad, hogy légrések legyenek köztük, hiszen az néhány esetben elősegíthetik a lángok gyors terjedését.

Most viszont ejtsünk egy kis szót a napjainkban legelterjedtebb purhabról, amely jelenleg a hőszigetelés csúcsát jelentik. Nagy előnye, hogy lépésálló, így kiváló megoldás födém szigetelésére. Terhelhető, szilárd, kiváló megoldás a kritikus helyeken. Teljesen ártalmatlan az egészségre, így gyermekes családok is bátran választhatják. Tökéletes módszer hő- és vízszigetelésre is, tehát tényleg azt lehet mondani, hogy jelenleg nincs ennél jobb szigetelő anyag a piacon.

A régi anyagokkal szemben a purhab nem zsugorodik össze, amire jelenleg egyetlen más anyag sem képes. Ezzel könnyen megóvható az épület a nedvességtől, a korróziótól, ezáltal sokkal tovább marad újszerű.

Amennyiben tetőnél használják, a szórt pur hab szigetel, kiiktat minden létező hőhidat, emellett hosszan tartó tetőburkolati rendszert biztosít az épület számára. A hőszigetelés kétségkívül a legjobb befektetési forma, hiszen ennek köszönhetően jelentős anyag kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

Mennyit jelent a hőszigetelés az egyes területeken?

A hatékonyság tekintetében tisztában kell lenni, hogy nem minden a homlokzat. A falakon keresztüli hőveszteség csupán 30-40%, amely természetesen jelentős veszteségnek számít, azonban így is marad 60-70%. Ebből adódóan a padlón át nagyjából 10-15% megy el a hőből, míg a tetőn keresztül 20-30%, a nyílászárók esetében pedig 15-25%-ról beszélhetünk. Nagy lehet az eltérés az egyes ingatlanok között, de nagyjából ezek az arányok.

A homlokzati falak külső szigetelése előtt tehát fontos, hogy a nyílászárókat kicseréltessük energiatakarékosabb változatokra, ezt követően jöhet a homlokzat szigetelésével együtt a lábazat, majd a tetőtér és a födém. Ezek együttes szigetelésével szinte azonnal érezhetővé válik a változás, hiszen nyáron hűvösebb, télen pedig jóval melegebb lehet odabent.