Az ember folyton tele van tervekkel, elképzelésekkel, megvalósítandó ötletekkel. Sokszor azonban idő és pénz ezeket létrehozni, máskor energia hiányában nem valósulnak meg. Nem lehet mindent egyszerre csinálni, az ütemterveket sem véletlenül nem képesek tartani a szakemberek.

Gyakran fordulnak elő csúszások, halasztások, mind a hőszigetelés felújítása, cseréje, amit nem árt még a tél előtt megtenni. Ezáltal ugyanis energiatakarékosra vehetjük a mindennapokat a fűtési idényben.

De vajon mikor érdemes elvégeztetni? Milyen lehetőségeink vannak ezzel kapcsolatban?

Szabad-e télen szigeteltetni?

A rövid válasz, hogy igen, a hosszabb pedig, hogy ez azért sok dolog függvénye. Egy profi szakemberre egész évben számíthatunk, aki vállalja családi házak, panelházak, ipari épületek, valamint gyárépületek, mezőgazdasági telepek szigetelését, akár utólagosan is. Egy képzett csapat rengeteg tapasztalattal rendelkezik, így minden projekt esetében törekednek arra, hogy minden elvárásnak megfeleljenek, minden igényt kielégítsenek. Amellett, hogy tartós anyagokat használnak, igyekeznek magas színvonalon dolgozni, rejtett költségek nélkül, garanciával.

Már csak az a kérdés, hogy hány fokig valósítható meg a hőszigetelés a téli időszakban. Sokan azt gondolják, hogy ekkor nem lehet felújítani, hiszen nem száradnak meg az anyagok, nem kötnek jól, így a szigetelés sem lesz tartós. Van benne egy kis igazság, azonban ha figyelünk a megfelelő időjárásra, hőmérsékletre, abban az esetben nem lehet gond. A forró nyári napokon legalább ennyire körültekintőnek kell lenni, tehát tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy melyik évszakban csináltatjuk meg a szigetelést.

Nem beszélve arról, hogy az utóbbi évek telei amúgy is kedveztek ezeknek a felújítási munkálatoknak. Az enyhe időjárás és a kevés csapadék miatt szinte bármilyen anyaggal dolgozni lehetett, kemény mínuszok nem voltak, a fagyok is elkerültek bennünket. Nem véletlen, hogy a hőszigetelés manapság már nem évszakhoz kötött munka. Fontos, hogy nem csak a téli időszakban tudunk vele energiát megtakarítani, hiszen nyáron hűvösen tartja a lakást, ami miatt a klíma sem megy egész nap.

Hány fokig mehet a munka?

Fontos kérdés maradt továbbra is, hogy a hőszigetelést hány fokig lehetséges eredményesen elvégezni. Alapvetően az 5 fok a határérték, ami alatt nem szabad nekilátni a munkáknak, hiszen ilyenkor a rögzítésre használt anyagok megfagyhatnak. Bár az sem mindegy, hogy külső vagy belső szigetelésről van szó. A purhabos megoldásnál kicsit rugalmasabbnak lehet lenni, hiszen házon belül ritkán megy a hőmérséklet 10 fok alá.

A legfontosabb, hogy ha valóban télen akarunk szigeteltetni, akkor célszerű a csapadékmentes és enyhébb napokat választani. Ha mégis elszámoltuk magunkat, az előrejelzések nem jönnek be, akkor mindenképpen védjük meg az anyagot takarással vagy hőbefúvással. A belső szigetelésnél ez sem feltétlen szükséges, talán egyedül a padlás purhabbal való bevonása lehet problémás, ott viszont a csapadék biztosan nem okoz problémát.

A felújítás a legtöbb esetben több napot vesz igénybe, főleg egy nagyobb terület szigetelése esetén. Hagyni kell időt a száradásra, a kötésre, a teljes kiszáradás a purhab esetén azonban nem vesz igénybe sok időt, szinte azonnal használható a felület. Ez főleg ilyenkor jó, amikor már csak az utolsó simítások vannak hátra.

Mire kell figyelni a téli szigetelésnél?

Az első és legfontosabb, hogy mindig győződjünk meg a felület szárazságáról. A legjobb, ha minél gyorsabban tudnak dolgozni a szakemberek, hiszen az elhúzódó munka pénz és energia, amit senki sem akar pazarolni. Amennyiben a szigetelést a fal vagy az aljzat kiszáradása előtt viszik fel, akkor az könnyen beszivároghat az anyagba, ami idővel problémát fog okozni. Ha pedig a párazáró membránt egy még nedves szerkezetre helyezzük fel, akkor a nedvességet a membrán fogja a szerkezetbe zárni. A nedvesség csapdába esik, ami kárt okozhat a szigetelőanyagban.

Kellő figyelmet szentelve azonban nem lehet probléma, főleg a megfelelő szakember munkája esetén, aki tisztában lesz azzal, hogy mikor, mit és hogyan szigetelhet a téli időszakban.