A hőveszteség 70%-a a födémen és a mennyezeten át távozik, míg 30% az oldalfalakon, így már ebből is jól látszik, mennyire fontos a tető szigetelése. A födémet azonban nem árt egy erősebb, jobb minőségű szigeteléssel ellátni, amelynek köszönhetően rengeteg energiát tudunk megtakarítani.

A padlástérben talán a szórt poliuretán hab a legjobb megoldás, ami lépésálló, kiváló vízzáró és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk, ami a födém szigetelést illeti.

Mikor van szükség födém szigetelésre?

Amikor az épület tetőszerkezetéről van szó, akkor szigetelés nélkül rengeteg hő távozik ezen keresztül. Éppen ezért éri meg a befektetés, hiszen bár nem kis beruházásról van szó, már rövid távon megtérülhet, hiszen ezáltal mind a fűtési, mind a fűtési költségek jelentősen csökkennek. Nem beszélve arról, hogy ezzel a megoldással csökkenthető az épületen keresztüli hőveszteség, növelhető a komfort, de sok esetben még hangszigetelésként sem utolsó.

A szigetelés segíthet a benti hőmérséklet stabilizálásában, ami kellemesebb belső környezetet eredményez. A jól felhelyezett anyaggal pedig megszüntethetővé válnak a hőhidak, emellett javul a tetőszellőzés, megelőzhető a páralecsapódás és a penészképződés a tetőtérben.

Melyik a legjobb anyag?

A padlástérben vagy a födémen a szórt poliuretán habbal egy olyan lépésálló felületet hozhatunk létre, amely remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett tökéletes vízzáró réteggel rendelkezik. Ennek akkor van jelentősége, ha nem egy új épületről van szó, hiszen egy régi típusnál, ahol még nem volt szigetelés, esetleg régi megoldással tették mindezt, sokkal jobban vizesedhet a ház.

Ezeknél rendszerint problémát okozhat még a véletlenszerű beázás, illetve a hó, hiszen a gyenge szigetelés miatt gyorsan olvad, így komoly problémákat okozhat. A purhabbal viszont könnyedén kiküszöbölhetjük ezeket, hiszen a végeredmény egy egybefüggő homogén felület, amely kizárja a hőhidak kialakulásának lehetőséget.

Milyen előnyei vannak a purhabnak?

Más szigetelőanyaghoz képest ebbe nem fészkelik bele magukat az állatok, rágcsálók, nem rágják össze és nem készítenek benne járatokat maguknak. A hungarocell esetében ez ugyanis gyakori problémát jelent, így emiatt is érdemes ebben gondolkodni. A technológiai alkalmazásával ráadásul igen egyszerűen és gyorsan elvégezhető a szigetelés, hiszen a kifújást követően pár másodperc alatt megszilárdul, így szinte azonnal lépésállóvá válik.

Mit érdemes tudni a poliuretán habos szigetelési megoldásról?

A purhab tehát egy kiváló hőszigetelő anyag, amit leggyakrabban családi házak, ipari létesítmények, valamint egyéb épületek szigetelésére használnak. Két típusa van, a nyitott és a zárt cellás. Előbbi esetében a szigetelés légbuborékokat tartalmaz, míg a zárt változat teljes mértékben hermetikusan zár, ami kiváló nedvesség- és vízállóságot eredményez.

A rugalmas anyag lehetővé teszi a könnyű alkalmazást a különféle alakzatokhoz és épületekhez. Ezáltal nincsenek rések, minden apró hézagot ki tudnak vele tölteni. Emellett erősen tapad a szerkezethez, így minimalizálva a szigetelés alatt a légbuborékok kialakulását, valamint a hőszivárgást.

A poliuretán hab magas R-értékkel rendelkezik, tehát jó a hővezetési ellenállása, ami azt takarja, hogy még vékonyabb rétegbe is hatékony hőszigetelést biztosít az épület számára. Ráadásul gyorsan szárad, így minimalizálja az építkezés során keletkezett időveszteséget. Végezetül, a purhab időtálló, így kisebb a környezeti hatása, főleg, ha az épülettel kapcsolatos előnyeit is figyelembe vesszük.

Vajon tényleg szükség van szakemberre?

Mivel nem kis beruházásról van szó, így a szigetelés telepítéséhez nem árt szakembert fogadni. A folyamat ráadásul sok esetben speciális tudást és felszerelést igényel, csak ezekkel biztosítható a maximális hatékonyság elérése. A telepítés során fontos, hogy a habanyag összetétele és a hőmérséklete pontosan legyen szabályozva.

Hozzá nem értőként erre nem biztos, hogy figyelnénk. Amennyiben nem megfelelően alkalmazzák, abban az esetben a hab nem tágul ki megfelelően, nem tapad meg jó a felületen, ami ismét hőveszteséghez vezethet.