A gabonatárolók és magtárak esetében ugyanannyira fontos a megfelelő szigetelés, mint bármely más épület kapcsán. Legyen szó hő- vagy vízszigetelésről, lényeges szempont a felhasznált anyag minősége, annak felhelyezése, valamint az esetleges hibák kiküszöbölése.

A purhabos megoldás remek választás lehet ezekben az esetekben, hiszen ez egy pára- és penészálló anyag, ami optimális hőmérsékletet biztosít az épületen belül.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mikor van szükség ezeknek az épületeknek a szigetelésére, valamint kitérünk arra, mi a legjobb megoldás erre.

A gabonatárolók szigetelésének technológiai háttere

A gabonatárolókban és magtárakban a leggyakrabban előforduló probléma a nedvesség, ami hatalmas károkat okozhat. Amennyiben gabonát, valamint az állatok etetésére szánt takarmányt víz éri, akkor bizony azt már nem lehet többé felhasználni. Szintén gondot jelenthet a páralecsapódás, ami komoly veszélyt jelent a gabonákra nézve.

A legtöbb hazai tároló többnyire régi tetőszerkezettel rendelkezik, amely az idők során, valamint a karbantartás hiányában már nem nyújt megfelelő szigetelést a csapadék ellen. A tetőszerkezet hiányosságait, valamint annak hibáit azonban könnyen meg lehet javítani, hiszen a zárt cellás purhab minden téren maximálisan kiegészíti a hézagokat, kitölti azokat, javítja a szerkezet állapotát.

A szigeteléssel egy egybefüggő, homogén, valamint vízzáró felületet hozunk létre. Ez a szerkezet felújítása nélkül megoldja a hő- és vízszigetelést, így további 10-15 évig biztosan nem lesz probléma az épülettel. A hőszigetelési tulajdonságainak köszönhetően optimalizálja a hőmérsékletet, ennek köszönhetően pedig végre megszűnik a páralecsapódás, biztonságban lesz a gabona. A purhabos technológia használata teljes mértékben ártalmatlan az egészségre, emellett ellenáll a penészesedésnek, így még tisztábbá és higiénikusabbá is varázsolja a teret.

Ez a megoldás kiváló választást jelenthet ipari, illetve mezőgazdasági telephelyek épületeinek a szigetelése során, de használható magtárak, silók, valamint állattartó telepek és épületek állagmegóvására is.

Mikor van rá szükség?

A gabona tárolására alkalmas épületek szigetelésére több ok miatt is szükség lehet. Attól függően, hogy a tároló milyen célokat szolgál. A már említett hőszigetelés mellett néha fontos lehet a megfelelő hangszigetelés. Néha a gabona- és magtárolók környezetében lakóterület található, ez a megoldás pedig az emberek védelmét szolgálja. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő szigetelés segíthet megakadályozni a környezeti hatásokat, mint például a rovarok és rágcsálók bejutását a tárolóba. Ez hozzájárulhat a gabonatermékek biztonságosabb tárolásához.

Végül, de nem utolsó sorban ott van az energiahatékonyság kérdése. Amennyiben a gabonatárolók hűtési vagy fűtési rendszerekkel vannak felszerelve, akkor a szigetelés növelheti az energiahatékonyságot, csökkentve ezzel a hűtési vagy fűtési költségeket.

Mivel azonban ezek a tároló épületek különböző méretekkel rendelkezhetnek, emellett más-más anyagból épültek fel, így előfordulhat, hogy specifikus igényeik vannak a szigeteléssel kapcsolatban. A megfelelő anyag és módszer függ az adott körülményektől, de a legtöbb esetben egy szakember sokat segíthet abban, hogy a legjobb megoldást válasszuk ki.

Milyen előnyei vannak a zárt cellás purhab használatának?

A poliuretán hab már régóta használt szigetelő anyag, amely számos előnnyel rendelkezik, nem véletlen számít népszerű választásnak. Az igen hatékony anyagnak nagyon alacsony hővezető képessége van, így hatékonyan csökkenti a hőveszteséget az épületben. Ez együtt jár az energia-, illetve a fűtési és hűtési költségek visszaszorításával.

A másik hatalmas előnye, hogy szűk helyen is használható, hiszen könnyen és egyenletesen alkalmazható olyan nehezen elérhető helyeken, ahova más szigetelőanyagok nem vagy csak nehezen férnek el. Ha mindez nem lenne elég, akkor a purhab kiváló nedvességállósággal rendelkezik, képes gátolni a nedvesség behatolását az épületbe, amivel így megelőzhető a penészesedés megjelenése.

A tartós szigetelés hosszú élettartammal rendelkezik, nem zsugorodik, nem megy össze vagy ereszkedik nem, nem veszít az izoláló képességével, sem időjárás, sem hőingadozás hatására. A gabona- és magtárolóknak pedig pontosan erre van szükségük.