Mivel mind a mélygarázs, mint a pince mélyebbre van ásva, mint a ház, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy beázik, esetleg átnedvesedik, bepenészesedik, nem jól szigetel. A jelek szinte azonnal láthatóak, így érdemes még idejében gondoskodni arról, hogy ez ne fordulhasson elő.

A vizesedések és a beázások idővel salétromosodást is okozhatnak, ami dohosodáshoz és málló vakolathoz vezethet.

Ebben a cikkben arról írunk, hogy vajon milyen lehetőségeink vannak akkor, ha csak utólag tudjuk szigetelni a pincét.

Megoldások utólagos szigetelésre

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a folyamat előtt mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Minden pince más és más, nem beszélve a körülötte lévő talaj minőségéről, illetve az épület elhelyezéséről, valamint annak állapotáról. A szigetelést kizárólag talajmechanikai szakvélemény után lehet elkezdeni, hiszen ennek során derül ki, hogy hol és milyen anyagot érdemes használni.

Térjünk át akkor a valódi feladatra. A külső függőleges oldali falaknak, illetve a padlót szigetelő anyagnak párazárónak, vízzárónak, valamint repedásáthidalónak kell lennie. Erre azért van szükség, mert az anyagokat csak így lehet hézagmentesen egymáshoz illeszteni.

Hogyan kezdjünk neki?

Az első fontos teendő a lábazat lebontása, legalább 30 cm-es magasságig. Ezt követően jöhet a felület megtisztítása, ahol nem árt hézagpótlást alkalmazni. Mindenképpen bontsuk fel továbbá az épület körüli járdát, majd jöhet a vizes pince falainak kiásása. Ezt az alaptest felső síkjától nagyjából 30 cm-re kell megtennünk. Itt már láthatjuk a hibákat, amiket ideje kijavítani. Távolítsuk el a pince falán található régebbi szigetelő lemezt, persze csak ha van ilyen. Ilyen esetben, ha beázás történt, akkor az anyag úgy lett feltéve, hogy nem volt átfedés, így a réseken szépen lassan beszivárgott a víz.

Következhet a főfal, amit teljesen le kell tisztítani, majd hézag pótlást végezni. Mindenképpen az erre kijelölt anyaggal tegyük mindezt, hogy a jövőben ne fordulhasson elő se beázás, se átnedvesedés. Várjuk meg, hogy az anyag megszáradjon, ezt követően vegyük elő az üvegszál szigetelést, amit egészen a lábazat tetejéig fel kell vinni. Amint ez megkötött, ragasszuk fel az 5 cm-es zártcellás szigetelő lemezt, amely mechanikai védelemmel is ellátja az épületet.

Amint ezzel megvagyunk, akkor kerülhet elő a drénlemez, amit a szigetelő elé kell helyezni, mindezt a vízelvezetés miatt. Végezetül a földet szakaszosan tömörítve juttassuk vissza a helyére.

Mi a helyzet a belső szigeteléssel?

Belül mindenképpen jó minőségű anyagra lesz szükség, ami jól tapad a falra, ami átereszti a párát. Itt elsőként a belső vakolattal indulunk, amit le kell verni, valamint tégla esetén a fugákból is legalább 1 cm mélyen ki kell szedni a maltert. Ezután jöhet a portalanítás és a hézagpótló, valamint a kenhető szigetelő anyag használata.

Amennyiben a fal megszáradt, akkor mindenképpen légpórusos vakolatot is alkalmazzunk, a glettelést pedig meszes alapúval végezzük el. Fontos, hogy a szilikátos vagy meszes tartalmú festékkel dolgozzunk.

Megoldható mindez purhabbal?

A purhab előnye, hogy gyorsan felvihető, ellenáll mind a párának, mind a penésznek. Emellett jó víz- és hőszigetelő, lépésálló, terhelhető, nem utolsó sorban védi a teret a hideg ellen. Amennyiben a pincében nem megfelelő szigetelő anyagot használunk, akkor bizony a korábban már említett problémákkal biztosan szembe kell néznünk.

A purhabbal azonban egy igen jó tapadási képességgel rendelkező megoldással dolgozhatunk, amit alkalmazhatunk a mennyezeten is, mint párazáró réteg. Plusz érv mellette, hogy nem szükséges a felületek javítása, hiszen a purhabbal történő szigeteléskor ezeket könnyedén orvosolni lehet. Tudni kell azonban, hogy kizárólag száraz felületen tapad tökéletes, a vízzel ugyanis pillanatok alatt reakcióba lép. Utólagos vízszigetelés esetén tehát ezt mindenképpen vegyük figyelembe.

Maga az utólagos szigetelés tehát nem egy egyszerű folyamat, azonban nem is lehetetlen.