A magyar építőipar a 2015-ös adatokat 57 százalékkal haladja meg jelenleg, a mostani adatok alapján tehát biztatóan alakul a közeljövő. A cégalapítások száma 25%-kal a járvány előtti szint felett van. Egyedül az a kérdés, hogy meddig tart a lendület és mire számíthatunk az árak tekintetében a KATA megszűnését követően?

Ebben a cikkben részletesen beszámolunk arról, hogy a következő hónapokban és évben mivel érdemes számolni, ha valaki építeni, átalakítani, esetleg felújítani akar.

Mi van most az építőiparban?

A mostani helyzetben az ipar érzékenyen reagál a gazdaságra, hiszen az folyamatosan hullámzik, alig kiszámíthatóak az árak, így a szektor teljesítménye is változó. Az elmúlt években bevezetett családpolitikai intézkedéseknek nagy szerepe volt abban, hogy növekedést lehessen elérni. Most azonban a recessziós várakozások vannak előtérbe, így szinte minden intézkedés a megszorításokról szól.

Bár a cégalapítások tekintetében egész jó a helyzet, hiszen például júniusban 614 építőipari társas vállalkozás jött létre, ami közel 25%-kal nagyobb szám, mint a koronavírus előtti havi értékek. A szeptemberi KATA kivezetésével azonban ez az arány ismét változhat. Bár a vállalkozási kedv alapvetően pozitívnak számít idén, a java még csak most jön.

Átalakulások kezdődtek

Ahogy a nyáron bejelentették az igen kedvező adónem “megszüntetését”, úgy azonnal mentek a találgatások, hogy a szakemberek milyen áron dolgoznak ezután. Egyelőre úgy tűnik, hogy újabb 20%-kal számolhatunk, de ebben még nincsen benne a munkabér emelkedése. A KATA átalakítása miatt ugyanis több ezer vállalkozás zárt be, formálódott át, ami költségekkel járt.

Az építőipar több gonddal küzd jelenleg, a működést pedig leginkább a szakemberek hiánya nehezíti meg. A szektor 2022-es teljesítménye még igen kedvező, csak a cégek körülbelül 35-40%-a számol azzal, hogy a nettó árbevétele csökkenni fog a tavalyihoz képest. Viszont igazán még csak most kezdődnek a problémák, hiszen az árak az egekben, nincsen szakember, de még ha lenne is, a családok egy része nem fogja tudni megfizetni ezeket az árakat.

Már augusztusban visszaesés volt a megrendelésekben, de a helyzet csak fokozódni fog. Egyelőre úgy számolnak, hogy 2023-ban alig lesz emelkedés a keresletben, bár ezt így előre megmondani szinte lehetetlen. A cégek harmada viszont kétségkívül a jelenlegi kapacitás felénél kevesebb rendelést vár. Ez azoknak mindenképpen jó, akik jövőre vágnának bele felújításba, hiszen nagyobb eséllyel találnak megfelelő szakembert. A vállalkozásoknak azonban kevésbé, hiszen így valószínűleg még nagyobb mértékben kell árat emelniük, hogy meg tudjanak élni.

Mivel azonban a forint tovább gyengül, így a megrendelők számíthatnak arra, hogy még idén átalakulnak az árak, így hétről-hétre drágább lesz minden. Az anyag mellett az energia, illetve a gáz ára is meredeken növekszik, amihez hozzájön az alapanyag, a félkész-, illetve a késztermékek hiánya. Ezek együttesen hamarosan további árrobbanást eredményezhetnek.

Az alapanyagok előállításában az energiafelhasználás nagyjából a költségek negyedét adják, míg egyes termékeknél, mint a tégla vagy a cement még nagyobb százalékot jelentenek. Éppen ezért volt legalább 20%-os a drágulás eddig, míg a termelők esetében majdnem 23%-ról beszélgetünk ebben az évben.

Mivel a forint tovább romlik, így az építési termékek szinte napról-napra válnak egyre drágábbá. Ezek csaknem fele importból származik, így nagy hatással van az árakra az euró, a dollár, illetve a font alakulása. Nem beszélve arról a tényről, hogy Magyarország továbbra is vár az Uniós forrásokra.

Viharfelhők az építőipar felett

A mostani helyzet főként a kisebb építőipari vállalkozásokat érinti érzékenyen. A cégek likviditása érezhetően csökken, mivel a beruházási költségek megnőttek. Ezt a növekedést ők nem tudják teljes mértékben a megrendelőre hárítani, így egy folyamatban lévő, ámde nagyobb építkezés esetén akár már heteken belül problémába ütközhetnek.

Emellett számolniuk kell a jövedelmezőség csökkenésével. Amellett, hogy komoly finanszírozási problémákkal néznek szembe, a bajt még tetézi az is, hogy a banki kamatok emelkednek, amit nem minden kisvállalkozó tud kigazdálkodni. Éppen ezért találkozhatunk a kkv-szektorban azzal a jelenséggel, hogy a kivitelezők szerződéskötésben előleg megfizetését kérik.

A megrendelők egy része azonban nem kizárólag az árat veszi figyelembe. Sokan inkább várnak egy kicsit, hiszen hajlandóak többet kiadni egy-egy munkáért, ha azt olyan szakember végzi el, akiben maximálisan megbíznak. Egyre gyakoribb a hanyag munkavégzés, ami sokszor felesleges pénzkiadást eredményez a családok számára.

Bár tehát még lendületben van az építőipar, ez egyelőre a központi beruházásoknak és a különféle családtámogatásoknak köszönhető. Utóbbi egy része december 31-én megszűnik, így év elején várhatóan csökkenni fognak a megrendelések is. Bár az otthonteremtési programra már megvan a 2023-as keret, kedvezőtlen hatások esetén az építőipar igen nehéz év elé néz.