Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy 2021. januárjától újfajta lakásfelújítási támogatás érhető el a magyar otthonok számára. A vissza nem térítendő összeg jelentős, akár a 3 millió forintot is elérheti, és nagyon széles körben lehet felhasználni.

Ebben a cikkben áttekintjük a főbb tudnivalókat erről az intézkedésről és megnézzük, hogyan lehet előnyösen elkölteni az épület jobbá tételére.

Akár 3 millió forintos támogatás, de vannak tudnivalók

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy ezt a támogatást a Magyar Államkincstár utólag folyósítja, ha az igénylő megfelel a feltételeknek és a munkák befejezését követő 60 napon belül beadta a kérelmét. Emiatt a költségek fedezetét előre biztosítani kell, saját erőből vagy hitel felvételével.

A magyar állam a költségek maximum 50%-át téríti meg, ami 3 millió forintnál van maximalizálva. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a felújítás értéke kevesebb, mint 6 millió forint, az állami támogatás is arányosan kisebb. A legújabb családtámogatási akció azoknak az embereknek szól, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és fel tudnak mutatni minimum egy év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt.

Ahogy a többi állami programnál, ennél is köztartozásmentesnek kell lenni. Családonként csak egyszer vehető igénybe a kedvezmény, aki nem használja ki a maximumát, az egy következő felújítást már nem vehet bele. Idén január 1-től lehet igényelni, az ennek a cikknek a megírásakor érvényes feltételek szerint 2022. december 31-ig.

A kormány hamarosan elindítja az otthonfelújítási kölcsönprogramot is, ez a január 1-i indulás után 1 hónappal válik elérhetővé. A felhasználásával maximum 6 millió forint kérhető az ingatlan újjá varázslására, legfeljebb 10 évre, várhatóan 3 százalékos ügyleti kamattal. Amennyiben a 3 milliós támogatás igénybe vételéhez nincs önerő, ez a hitel akár kedvező megoldást is jelenthet.

A vissza nem térítendő támogatás igénybe vételéhez fontos kritérium még, hogy szerződést kell kötni a kivitelezővel, és a 3 millió forintos összeg fele számolható el a munkadíjra, míg fele az anyagköltségre. A kedvezményt 100%-ban elektronikusan is be lehet adni, alternatívaként postán vagy a kormányablakoknál személyesen is leadhatók az iratok. Az előírások alapján a Magyar Államkincstárnak 30 napon belül el kell bírálnia a beadott kérelmeket, és befogadás esetén 5 napon belül utalnia kell a megítélt összeget. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében vizsgálják, tehát nem a kérelmezett összeg dönt, melyik szerződés kerül előbb sorra.

Mire használható fel a 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatás?

A vadiúj támogatás nagyon széles körben felhasználható, a segítségével számos beltéri- és kültéri feladat is kivitelezhető. Ezek közé tartoznak a szigetelési munkálatok, például a lábazat-, a hő-, a hang- vagy a vízszigetelés. Az ilyen típusú felújítási folyamatok nem csak a pénzt költik el, hiszen valóban emelik az ingatlan komfortszintjét és csökkenthetik a rezsiszámlákat.

Magyarországon még a 15-20 évvel ezelőtt épült házaknál sincs mindig rendben a szigetelés, nem beszélve az 1990-es, 1980-as vagy 1970-es években felhúzott ingatlanokról. Legyen szó az úgynevezett Kádár-kockákról vagy az egy fokkal újabb épületekről, mára már sok ponton felújításra szorulnak.

A szórt purhab ideális szigetelőanyag, mely nagyon sok területen bevethető egy ingatlannál. Megoldható vele a hőszigetelés, a vízszivárgás megszüntetése vagy más feladat egyaránt, hiszen az anyag számos előnnyel rendelkezik.

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a felhordása után azonnal többszörösére dagad, emiatt a legkisebb résekbe is elér. Az így létrejött varratmentes felület kiválóan elszeparálja egymástól a külső és a belső légrétegeket, ezért nagyon jó hőszigetelőként viselkedik. Már a kivitelezést követően egyből érezhető a hatása, a nyári meleg kevésbé szivárog be az épületbe, a benti meleget pedig nem szívja el a téli fagy. Ezek együttesen komoly tételt jelenthetnek az áram- és fűtésszámlán.

A varratmentesség másik nagy előnye, hogy megszünteti a hőhidakat. Ezek azok a felületek az ingatlanoknál, ahol a felületi hőmérséklet jelentősen eltér a környezetétől. Amennyiben például egy nyílászáró csere miatt tökéletesen záródó műanyag ablakok kerülnek beépítésre, megnő a páratartalom, és a hőhidakon állandóan megjelenik a penész. Ezek kiküszöbölésével azonban a vízpára nem tud min lecsapódni, ezért a penészesedéssel sem kell foglalkozni.

Ugyancsak a purhab mellett szó az a tény, hogy könnyű vele dolgozni. Bár a szóráshoz ipari minőségű berendezés és szaktudás szükséges, a területen nem kell átalakításokat végezni, csak portalanítani és zsírtalanítani. Amint a szakemberek kifújják a hab két összetevőjét, azok összekeveredve megdagadnak, és rövidesen meg is kötnek. A felesleget egyszerűen le lehet vágni egy éles célszerszámmal és mivel az anyag nem veszélyes, ezért akár a kommunális szemétbe is dobható.

A szórt purhab ráadásul az évek során sem esik össze, ezért nem keletkeznek rajta rések, és hosszú évekig szolgálja a feladatát. Amennyiben nem éri közvetlen napfény, sokáig meg tudja oldani a hő-, hang- és vízszigeteléssel kapcsolatos feladatokat.