A hónapról-hónapra növekvő energiaárak miatt egyre többen gondolják úgy, hogy itt az ideje szigetelni a házat. A lehetőségek végtelenek, hiszen nem muszáj azonnal az egész házat befedni vele, haladhatunk nyugodtan részletekben is.

Emellett számtalan féle és fajta szigetelési megoldással találkozhatunk, így csak azt kell eldönteni, hogy mit és mivel akarunk szigetelni.

Ebben a cikkben a padlás és a födém kapcsán áruljuk el a legfontosabb tudnivalókat.

Miért van szükség padlás és födém szigetelésre?

Mert a levegő felfelé száll, így a tetőn keresztül az energia 25-30%-a is kiszökhet. A megfelelő szigetelési megoldással azonban a távozó energia 70-90%-át tarthatjuk a beltéren. A padlás és a födém szigetelése tehát megakadályozza, hogy az otthonunk helyett az utcát fűtsük. Ez ráadásul nemcsak télen, hanem bizony nyáron is hasznos, hiszen ilyenkor sokkal később kezd el felmelegedni a lakás, így még a hűtési költségeken is sokat spórolhatunk. A kánikulában a padlástéren akár 60-70 fok is lehet, ami egy idő után beszökik az otthonunkba és nem tudjuk azt kiűzni.

A tetőtéri szigeteléssel megszüntethetőek a beázások, csökken az energia költsége, valamint garantálja a hőhíd és hézagmentes felületet. Nem beszélve arról, hogy ez a megoldás régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható. Hozzá kell tenni, hogy 2021-től minden új épület szinte nulla energiaszinten épülhet csak meg, ráadásul ezeknél az ingatlanoknál a felhasznált energia minimum 25%-át kell megújuló energiaforrásból nyerni. Ezekben az esetekben a szerkezetek hőszigetelő képességét a hőátbocsátási tényezővel fejezik ki, ennek alapján a padlásterek esetében 0,17 W/m2K a határ.

Mi a helyzet a régi építésű házak szigetelésével?

A mostanában használt szigetelőanyagok egy nagy hányada purhab. Hosszú időbe telt, míg tökéletesítették ezt a megoldást, viszont hatalmas előrelépést jelent a hagyományos típusokkal szemben. Amellett, hogy bárhol alkalmazható, igen magas a hatásfoka. Legyen szó födém, fal, pince, padlás, lábazat, lapostető, valamint ipari vagy mezőgazdasági épület, minden esetben jól alkalmazható. A szórt purhab rés-, valamint hézagmentesen vihető fel a felületre, ráadásul igen gyorsan szilárdul, nem kell rá napokat, de még órákat sem várni.

A szórás során habréteg keletkezik, amely kötés- és hézagmentességet nyújt, emellett létrehoz egy úgynevezett zárt cellás réteget, így a hőfejlődés mellett pár perc alatt megkeményedik. A purhab szigetelés manapság a hőszigetelés csúcsa. Lépésálló, terhelhető, kiváló szigetelést biztosít minden kritikus ponton, emellett ártalmatlan az egészségre és még vízszigetelésre is használható.

Nagy előnye a többi szigetelőanyaggal szemben, hogy az idők során nem megy össze, amire jelenleg egyik más megoldás sem képes, nem is lehet semmivel sem helyettesíteni. Ez lett az egyik leggyakoribb hő- és vízszigetelő anyag. Megóvja a házat a nedvességtől, a korróziótól, hosszan tartó tető burkolati rendszert biztosít az ingatlan számára.
Mikor van még szükség tetőszigetelésre?

A tetőszigetelést minél előbb végeztessük el, ha penészt tapasztalunk. Ezt ugyanis szinte minden esetben a hőhíd okozza, a penész pedig rövid idő alatt is károsan hathat az egészségünkre. Továbbá sürgősen szigeteltessünk, ha beázást tapasztalunk valahol. Először hozzuk helyre a hibát, majd jöhet a szórt purhab, ami hosszú időre megoldja a problémát. A legjobb azonban minden esetben szakember segítségét kérni, aki hatékonyan és pontosan végzi el a munkáját, így az energiaszámlánk is jóval kisebb lehet. A szigeteléssel nemcsak a saját pénztárcánkat óvjuk meg, hanem a környezetnek is jót teszünk vele.

Egy jól szigetelt ingatlan az év minden napján megfelelő hőmérsékletet biztosít a lakók számára. Nyáron hűvös, télen pedig meleg lesz. Emellett nő az épület élettartama és annak értéke. Aki teheti, mindenképpen ruházzon be padlás és födém szigetelésre, hiszen a befektetés garantáltan megéri és rövid idő alatt hozza vissza az árát.