Napjainkban az ingatlanok homlokzati hőszigetelése, mellett nagyon fontos a födém, a padlás, a padló és az egyéb helyiségek szigetelése. Ez nemcsak a hideg hónapokban óv meg bennünket attól, hogy magas legyen a számla, hanem ennek köszönhetően nyáron is jóval tovább marad hűvös a lakás belseje.

Már csak az a kérdés, hogy mi mindent érdeme tudni ennek kapcsán, valamint azzal sem árt tisztában lenni, hogy milyen előnyei vannak a ház hőszigetelésének. Emellett persze talán az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül az egész folyamat, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja a megvalósítást.

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

A szigetelés anyaga

Az árakat nemcsak a munkadíj befolyásolhatja, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagból készül a szigetelés. A homlokzati hőszigetelés utólag, az építkezés után is kivitelezhető, azonban érdemes már az elején megakadályozni a borsos rezsiszámlákat. Mindenképpen ajánlott tehát már az elején felhelyeztetni, így bár a beruházás magasabb összegű lehet, már az első fűtési idényben érezhető lesz a változás. Nem árt persze tisztában lenni azzal, hogy milyen milyen építőanyagról van szó, annak minősége döntő szerepet játszik abban, hogy az épületnek milyen lesz a hőmegtartási képessége.

A leggyakrabban három anyagot használnak a munka során. Az egyik az expandált polisztirol homlokzati hőszigetelő, amit más néven hungarocellnek hívunk. Ez a legolcsóbb megoldás, így még akkor is jó választás, ha tényleg kicsi a költségvetés, de szeretnénk valamit tenni annak érdekében, hogy ne az utcát fűtsük. Remek hőszigetelő, nem veszélyes a környezetre, emellett könnyen alakítható, viszont itt vastagabb anyagra lesz szükség, mint például a kőzetgyapot esetén.

A másik gyakori anyag, ami valamivel drágább, a grafitos homlokzati hőszigetelés. Nagyjából 20-25 %-kal jobban szigetel, amit éppen ezért egyre többen használnak az építkezések során. Ami pedig a kőzetgyapotot illeti, az egyik legnépszerűbb, nem éghet alapanyag, ami tulajdonképpen bármilyen fal esetén szóba jöhet. Választható könnyűszerkezetes házak falazatára, vályoghoz, betonhoz, de még Ytong esetén is. Jellemzően ez a legdrágább megoldás, azonban jóval tartósabb, nem beszélve a magas minőségről.

Mennyi az annyi?

Talán nem mondunk újat azzal, ha eláruljuk, hogy az utóbbi 2-3 évben az építőanyagok ára jócskán megugrott, az infláció pedig folyamatosan növeli az árakat. Éppen ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mennyibe kerül a szigetelés. Függ az anyag fajtájától, minőségétől, a szigetelés helyétől, valamint persze a szakember munkájától egyaránt. Míg egy homlokzati szigetelés során jóval nagyobb felületen kell dolgozni, addig egy födém vagy padló esetében ez a terület jelentősen leredukálódik.

A vállalkozók minden esetben eltérő munkadíjat számolnak fel, akad aki projekt alapon számláz, de vannak, akik négyzetméter árat számolnak, amire még rájön a ház homlokzatának vakolása, annak festése, valamint az esztétikai rendbetétel egyaránt.

Nem egyszerű tehát megválaszolni, hogy mennyibe kerül a szigetelés, hiszen míg a purhabos megoldás, amit általában a födém és a padlás esetében alkalmaznak olcsóbb, addig a homlokzati szigetelés jóval drágább lehet. Az egyedi igények szintén sokat hozzáadnak az árhoz, célszerű tehát kalkulátor segítségét kérni. Itt csak a négyzetméterre lesz szükség, esetleg a fal típusára, a hőszigetelő anyagra, illetve annak vastagságára.

Nagy általánosságban a homlokzati hőszigetelés hungarocell esetében 3.500-4.000 ft/m2, míg kőzetgyapot esetén ez az összeg inkább 4-5.000 ft/m2. Vakolással együtt 7.500-10.000 ft/m2-rel lehet számolni. Ami pedig a szórt purhabot illeti, itt jóval nagyobb lehet az eltérés, de az átlagos munkadíj négyzetméterenként 8.000 ft körül van, amire még rájön az anyagköltség és persze a javítási munkálatok.