Rengeteg magyar család van bajban, hiszen többségük évtizedeken át halogatta az ingatlan energetikai felújítását, hiszen mindig azt gondoljuk, hogy nem éri meg a befektetés.

Ez azonban nem egészen így van, ami jól látszik abból, hogy míg itthon az épületek mindössze 20%-a szigetelt, addig a szomszédos Ausztriában ez az arány 80%, míg a lengyeleknél közel 50%, de még a szlovákok is jobban állnak, ahol az ingatlanok 35%-a kapott valamilyen szigetelést.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy vajon lehetséges-e hitelből szigeteltetni. Kitérünk arra, hogy megéri-e egyáltalán egy efajta beruházás.

A szigetelés kérdése

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt nem volt divat a házak szigetelése, legalábbis hazánkban. Magyarországon az ingatlanok több mint háromnegyedén még mindig nincsen semmilyen energetikai felújítási megoldás. Az elszálló infláció pedig nem sokat segített ezen, hiszen nem elég, hogy a gázár nőtt, ami sokaknak problémát jelenthet majd a téli hónapokban, a szigetelési anyagok és munkadíjak is jócskán megemelkedtek.

Akinek csak kicsi a költségvetési kerete, annak érdemes először a padlástérrel kezdeni, hiszen itt lehet a legkevesebb pénzből a leggyorsabban és a legtöbb pénzt megspórolni. A meleg levegő ugyanis felfelé áramlik, így, ha nem tud hol távozni, akkor marad a beltéren, egy darabig legalábbis biztosan. Sok esetben a padlás szigetelését akár saját magunk is megoldhatjuk, hiszen ehhez csak anyagra és némi utánajárásra van szükség.

Felmerülhet a kérdés azonban, hogy ilyen gázárak mellett mennyire éri meg hitelből szigeteltetni a házat, főleg, ha nincs elég pénzünk. Valljuk be, ennek nem kellene kérdésnek lennie, hiszen nem úgy kell számolni, hogy sok millió forintot ráköltök a házra, ami évi pár százezerrel csökkenti a fűtési költséget. A beruházás így csak évek múlva térül meg. Elfelejtjük azonban, hogy egy szigetelt ház a piacon is sokkal többet ér, így aki szeretné azt eladni, az a jelenlegi helyzetben biztosan többért tudja majd eladni, mint amennyibe a felújítás került.

A másik fontos szempont a komfortérzet, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobban megéri egy olyan otthonban élni, ahol csukott ablak mellett nem lebeg a függöny és a falak sem fagynak át a téli időszakban. Akinek tehát van pénze, annak mindenképpen érdemes belevágnia egy energetikai felújításba.

Mi van akkor, ha nincs elég pénz?

Sokan félnek a hiteltől, hiszen csak az jár az eszükbe, hogy mi van, ha nem tudják fizetni. Alacsony kereset mellett egy plusz hitel mindig csak teher lesz, bár belegondolva a téli fűtésszámla is annak számít. Sokan akarnak a nyáron hitelt felvenni, hogy még a téli időszak előtt elvégezzék a felújítást, hogy csökkenteni tudják a rezsit, hiszen már tavalyi is gondot okozott a téli gázszámla kifizetése.

A hitelfelvétel minden olyan esetben megoldást jelenthet, amikor nincs elég rendelkezésre álló pénzösszeg. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez sok esetben akár 10 éves elkötelezettséget is jelenthet, ami azért nem kis idő. Fel kell mérni tehát, hogy ekkora időintervallumban be tud-e a család vállalni havi több tízezer forint törlesztőrészletet. Azt szokták mondani, hogy aki hitelt vesz fel, annak mindig legyen hathavi megtakarítása, ha pedig nincs, akkor inkább vegyünk fel több hitelt és rakjunk félre abból. Mindenki maga tudja, hogy képes-e fizetni egy magasabb összeget havi szinten.

Még egy dolog a hitelfelvétel előtt. Mindenképpen mérlegeljünk, hogy van-e értelme, de az sem mindegy, hogy mikor valósítjuk meg a felújítást. A legtöbb esetben a szakembereknek nyár végén, ősz elején rengeteg a munkájuk, hiszen mindenki a tél időszakra akar szigetelést. Ez azt jelenti, hogy azonnal biztosan nem tud munkába állni, nem beszélve arról, hogy a feladatot valószínűleg drágábban is végzi majd el. A legjobb több helyről ajánlatot kérni, így biztosak lehetünk abban, hogy a legkedvezőbb áron végeztetjük el a felújítást.