Az, hogy milyen hőszigetelő anyagot válasszunk otthonra, sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy milyen az épület szerkezete, de az sem, hogy milyenek a nyílászárók. További lényeges kérdés, hogy mekkora területen és hol szeretnénk hőszigetelést alkalmazni, hiszen másra lehet szükség a födémen, a padlón és persze a falakon.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy milyen különbségek vannak az egyes szigetelési módszerek között.

A hőszigetelő anyagok fajtái

Amikor egy ház szigeteléséről van szó, akkor többféle hőszigetelő anyag is szóba jöhet. Ott van például az expandált polisztirol lap, azaz az EPS, de van nekünk grafitos homlokzati polisztirol lapunk, XPS lapunk, kőzetgyapotunk, üveggyapotunk, valamint az előszeretettel használt purhabunk.

A piacon sokféle szigetelőanyag található manapság, amelyek különféle tulajdonságokkal és előnyökkel bírnak, attól függően, hogy hol használjuk őket. A legfontosabb szempont azonban a biztonság, az élettartam, valamint az ár. Elvárjuk továbbá, hogy az építőanyag semmilyen káros anyagot ne bocsásson ki magából, ellássa a feladatát, mindezt gazdaságosan és környezetkímélően tegye meg. Mindenkinek más a fontos, így nehéz megmondani, hogy melyik az egyetlen anyag, ami szóba jöhet.

Az említett típusok közül nagy részük kiválóan alkalmas homlokzati és födémszigetelésre. A gyapot felhelyezése azonban sok esetben kellemetlen tud lenni, mindenképpen szakember segítségére lesz szükségünk hozzá. Az XPS és az EPS szintén homlokzati hőszigetelésre készült típusok, viszont utóbbi például nincs védve mechanikai hatásokkal szemben. Kevésbé víztaszító, így hosszabb távra nem ez lesz a legjobb választás.

Ami pedig a kőzetgyapotot illeti, igen népszerű és gyakran alkalmazott anyag. Több előnye van, hiszen amellett, hogy nem zsugorodik össze, a szilárdságát akár évtizedekig is képes megőrizni. Szálszerkezete laza, ezáltal tökéletes hő- és hangszigetelő, újrahasznosítható, nem minősül veszélyes hulladéknak. Remek páraáteresztő, az élettartama pedig tulajdonképpen ugyanannyi, mint magáé az épületé.

De mi a helyzet a purhabos szigeteléssel?

A purhab szigetelés legnagyobb előnye a többi szigetelőanyaggal szemben, hogy bármilyen építőanyaghoz kiváló tapadást biztosít. Könnyen felvihető egyenetlen, nehezen hozzáférhető felületekre, ahol a többi hagyományos szigetelőanyagot nem tudjuk használni. Emellett kiváló hőszigetelési értékkel rendelkezik, képes megszüntetni a hőhidakat, a páralecsapódást és a harmatpontokat.

Tulajdonképpen bárhol megoldást jelent az épület szigetelésére, beleértve a tetőt, a padlást, a homlokzatot, az alapot, a pincét, a padlókat, a falakat, az emeletek közötti réseket, a mennyezetet, vagy éppen a belső válaszfalakat. Emellett jó választás erkélyekre, ajtókhoz, ablakokhoz, csövekhez, esetleg egyenetlen vagy érdes felületekre egyaránt.

Az évek során nem zsugorodik, nem esik össze, de még az UV sugárzás sem tesz benne kárt. Ennek köszönhetően olyan helyen is használhatjuk, ahol utána rendszeresen éri a napfény. Az egészségre ártalmatlan, sem meleg, sem víz, sem fény hatására nem oldódik ki belőle semmi. Nem véletlen, hogy semmilyen anyaggal nem helyettesíthető, hiszen jelenleg ezekre a tulajdonságokkal csak a purhab rendelkezik. Az egyik leggyakrabban alkalmazott hő- és vízszigetelő anyag, amely óvja az épületeket a nedvességtől, valamint a korróziótól.

Miért jobb, mint a többi?

Ha összegezni kellene, akkor a poliuretán hab a kiváló hőszigetelő tulajdonságaival, a jó páraáteresztő képességével, a kitűnő hangszigetelésével vált annyira népszerű anyaggá. Ami viszont minden más szigetelő elé helyezi, hogy csak ezt tudjuk szűk terekben is tökéletesen alkalmazni. Mivel bármilyen nehezen hozzáférhető és szűk helyen megállja a helyét, lehetővé teszi, hogy bárhol megoldást találjunk a hőhidakra.

Emellett természetesen nem igényel karbantartást, valamint elegendő azt kis vastagságban felvinni, úgy is tökéletesen elérhetjük vele a céljainkat. Ahol tehát korlátozottan áll rendelkezésre hely, ott is kiválóan teljesít. Ahhoz azonban, hogy megfelelően kerüljön a helyére, mindenképpen szakértő segítségét kell kérni. A hosszú évek tapasztalatával rendelkező szakember számára a szigetelés nem igényel túl sok időt és pénzt, így sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat.