A lakáspiacon szinte folyamatos extrém drágulás tapasztalható, ami után egy erős stagnálás, nagyon ritkán visszaesés történik. A vásárlás során előnybe kerülnek a szigeteléssel rendelkező ingatlanok, hiszen nagyon kevesen vágnak bele ekkora felújításba, igény pedig van a jó szigetelésű családi házakra.

A lakáskeresők számára tehát értékesebbé válnak azok az otthonok, amelyek esetében a vásárlók pontos információkat kapnak az energetikai adottságokról.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek most a legkeresettebb házak a hazai piacon.

Tudatos vásárlók

A lakástulajdonosok egyre tudatosabbak, legalábbis, ami az energiafogyasztást illeti. Kevesen engedhetik meg maguknak a magas rezsit, így a többség igyekszik szigetelt ingatlant vásárolni. Ez azt jelenti, hogy nőtt a kereslet ezek iránt az ingatlanok iránt, így gondban lehetnek azok az eladók, ahol ez a lehetőség nem adott. A szigetelt épületek négyzetméter ára a fővárosban több mint 10%-kal magasabb, mint a szigetelés nélkülieké. A vármegyeszékhelyeken a különbség még nagyobb, hiszen itt nem ritka a 23%-os eltérés sem.

A másik fontos tényező a napelem, ami szintén hozzájárul az ingatlan energiahatékonyságának javításához. Az ilyen rendszerrel felszerelt fővárosi ingatlanok 23%-kal többért kelnek el, míg a vármegyeszékhelyeken ez az arány 43 százalék, ami hatalmas eltérés a napelem nélküli otthonokkal szemben. Az energiaválság tehát nemcsak arra van hatással, hogy az emberek kisebb eséllyel jutnak hozzá saját házhoz, de aki megteheti, még az is alaposan átgondolja, hogy mit választ.

A vásárlók keresik a szigetelt és napelemmel felszerelt épületeket. Sok helyen az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása is ellenőrizhető, így még könnyebb dolga van azoknak, akik most vesznek házat. Az eredmények jól mutatják, hogy a vevők és az eladók egyaránt energiatudatosabbak, mint korábban, hiszen mindenki igyekszik csökkenteni a felmerülő költségeket, amelyek a jövőben sem fognak csökkenni.

A takarékosság mindenhol visszaköszön

A jelenlegi érdeklődések 28-30%-a kifejezetten ezekre az ingatlanokra terjed ki. Az eladásra hirdetett budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál nagyjából 12 centis hőszigetelésről beszélhetünk, ami télen és nyáron egyaránt jól jöhet.

A kínálati oldalt tekintve jól látható, hogy az eladó használt ingatlanok nagyjából 13-15% szigetelt, de az arány folyamatosan növekszik, így pár hónap alatt közel 20%-ra emelkedett. A jövőben pedig várhatóan egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket annak érdekében, hogy az ingatlan gyorsabban és magasabb áron kelhessen el. Minél több adatot adnak meg, annál kisebb értékesítési idővel lehet számolni.

A kedvezőbb energiafogyasztást azonban az árak is jól mutatják, hiszen a szigetelt lakóingatlanok négyzetméterára Budapesten legalább másfélszer annyiba kerülnek, mint az egyes vármegyék székhelyein. Ugyanez elmondható a napelemes ingatlanokról is, hiszen pár hónap alatt több százalékkal nőtt meg a kereslet ezen házak iránt. A szigeteléshez hasonlóan a napelemek is nagyban növelik az ingatlanok árát.

Hozzá kell tenni, hogy a rendszerrel szerelt otthonok aránya tovább növekszik a piacon, a szigetelés nélküli piacképes lakások nagy részét a vevők idővel korszerűsíteni fogják. Főként azért, mert a szigetelés nélküli házak a következő hónapokban és években háttérbe szorulnak majd a piacon, így olcsóbban juthatunk majd saját otthonhoz.

Mi a helyzet a Balatonon?

Felmerülhet a kérdés, hogy ez a Balatonra és annak környékére is igaz-e, hiszen itt gyakran jóval magasabbak az árak még a vármegyeszékhelyeknél is. A jelenleg nyaralót vásárlók nagy része felújítást nem igénylő, jó állapotban lévő vikend házakat keresnek. Bár meg kell említeni, hogy már tavaly megtört az elmúlt évekre jellemző lendület.

A legfrissebb adatok alapján a visszaesés közel 40%, hiszen jelentősen csökkent a befektetési célú vásárlások száma. Emellett az is jól látszik, hogy aki viszont vesz, az nem szeretne bajlódni egy hosszú és költséges felújítással. Jó állapotú és felújítást nem igénylő ingatlanhoz azonban nem olcsó hozzájutni.