A mezőgazdasági környezetet megalapozni a megfelelő berendezések és épületek használatával lehet. A fejlődés során a gazdasági döntések mind nagyobb jelentőségre tesznek szert, egy-egy jól vagy rosszul megalapozott döntés minden területre kihathat.

Egy régi és használhatatlan épületben való munka befolyással lehet az állatállományra, a mezőgazdasági gépekre, valamint a terményekre egyaránt.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan lehet optimalizálni a termelési környezetet, valamint kitérünk arra, hogy mikor és miért van szükség a mezőgazdasági telep szigetelésére.

Miért fontos a megfelelő termelési környezet?

A mezőgazdasági telepek karbantartása, azok optimalizálása fontos lépés lehet a munkafolyamatok során. A megfelelő szigetelés például segíthet a környezeti tényezők elleni védelemben, az energiaköltségek és a páratartalom csökkentésében, valamint a hőmérséklet szabályozásában. A megfelelő környezet segít megőrizni a telep épületeinek állagát, de különösen fontos a növénytermesztésnél, illetve az állattenyésztésnél. Minél jobb a telep hőszigetelése, annál kevesebb energiára van szükség a fűtésre és a hűtésre.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egy jó szigeteléssel megelőzhető az esővíz bejutása az épületbe, amely hatalmas károkat okozhat a terményekben és az állatokban. A megfelelő anyagok és technika használatával mindezt megelőzhetjük, így viszonylag kis beruházással sokat tehetünk az értékeink megóvása érdekében. Nem beszélve arról, hogy a hőszigetelő anyag használata jó szellőzést tesz lehetővé, amely így megakadályozza a penész és a gomba kialakulását, illetve a friss levegő bejutását az épületbe. Fontos azonban, hogy mindig olyan megoldásban gondolkodjunk, amely nem akadályozza a telep megfelelő szellőzését.

Végezetül pedig ma már megannyi szabályozásnak és előírásnak kell megfelelni, így nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között gazdálkodunk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a szigetelés minden helyi előírásoknak és engedélyeztetési követelménynek megfelel. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy valamit nem jól csináltatunk meg, ami pedig pénzbeli kárt okozhat nekünk.

Miért van szükség a mezőgazdasági telep szigetelésére?

Ahogy minden épület, úgy a mezőgazdasági telepeken található ingatlanok is igénylik a rendszeres gondoskodást, felújítást és átalakítást. A beázások elleni védelem és a hőingadozás két olyant tényező, amely meghatározza a belső tér hőérzetét. Itthon ez különösen igaz, hiszen igen sok a rossz, régi építésű siló, magtár, vagy egyéb épület, amit a mai napig előszeretettel használunk. Gyakran még az új építésűeknél sem megfelelő az állapot, a kivitelezés, a szigetelés.

A legnagyobb problémát az ilyen jellegű épületeknél a szigetelés hiánya okozza, ami hatalmas anyagi károkhoz vezethet. Az állatállomány, a magtárban található gabona, valamint a mezőgazdasági berendezések és gépek is megsínyli a rossz időjárási viszonyokat, a nem megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat. Amennyiben az épület nem megfelelően, esetleg egyáltalán nincsen szigetelve, akkor azt a legjobb megoldás zártcellás purhabbal pótolni.

Milyen előnyei vannak a purhabos szigetelésnek?

Ezzel a művelettel elkerülhetőek a közvetlen anyagi károk, de a hosszabb távon okozott problémákat és veszélyeket is csökkenthetjük. Az egyre romló épületek ugyanis az egész telep működését negatívan befolyásolhatják, csökkentik a munka hatékonyságát. Ahogy minden esetben, úgy itt is jóval költséghatékonyabb, ha megelőzzük a problémákat, minthogy azokat utólag próbálnánk megoldani.

Még egy vékonyabb purhabos réteg felhelyezése is hatékony megoldást jelent a beázás elleni védelem és hőmegtartás gyanánt. A hagyományos szigetelőanyagok erre nem képesek, ráadásul jóval költségesebb, mint a zártcellás purhab. Ez a típus biztosítja az optimális hőmérsékletet, szellőzést, emellett nincs szükség drága és szakértelmet igénylő karbantartásra, valamint tisztításra sem.

A szigetelés akár 10-15 évig is bírja, egész addig tartja az eredeti minőséget, ezáltal óvja az épület állagát, védi a falakat és a födémet. Nem beszélve arról, hogy remek hűtő-fűtő rendszerként üzemeltethető, megfelelően szakértelemmel pedig pillanatok alatt a helyére kerülhet. Ez fontos, hogy a mezőgazdasági telep életében a szigetelési munkálatok ne okozzanak hosszú ideig fennakadásokat, hiszen a folyamat nem állhat le.