Egy tetőtér beépítésével nemcsak plusz hasznos lakóterülethez juthatunk, hiszen ezáltal a szigetelésre és az energetikai egyensúlyra is jobban tudunk ügyelni. Ezzel kapcsolatban azonban nagyon nem mindegy, hogy van-e hőszigetelés a tetőn.

Télen a hideg, valamint a szél hatására a tetőtér belső levegője könnyen és gyorsan lehűl. Ahol tehát nincsen szigetelés, vagy nem jó megoldást választanak, ott bizony sokkal rosszabb lesz az ingatlan hőmegtartó képessége.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért nélkülözhetetlen a tetőtér szigetelése.

Milyen anyagban gondolkodhatunk?

Aki járt már padláson télen vagy nyáron, az érezhette már, hogy milyen a kánikulában vagy éppen a fagyban odafent tartózkodni. A hőségben kész szaunává tud válni, amiben nem lehet élni, nemhogy aludni. Ebben az esetben mindenképpen megoldást jelenthet a szigetelés, ami a télen a hideget tartja kint, nyáron pedig a meleget. A tetőtér szigetelése kapcsán a rések eltüntetése a fontos, egy plusz réteg pedig csak javítja az otthonunk hőmegtartását.

A tetőtéri helyiség feletti vízszintes szigetelésre mindenképpen szükség van, ha nem akarunk megfőni odafent. Emellett nem maradhat ki a párazáró és a páraáteresztő fólia sem, hiszen csak így kerülhetjük el a vizesedést és a penészesedést.

Sokszor azonban macera lehet a hosszas felújítás, hiszen minden apró feladat akár napokig vagy hetekig eltarthat. Ezzel szemben a purhabos megoldás gyors kivitelezést tesz lehetővé. Az anyag az egészségre ártalmatlan, ellenáll a penésznek, víz- és hőszigetelő, nem utolsó sorban az egyik legjobb tetőszigetelő alapanyag.

Milyen tető esetén jöhet szóba?

A leggyakrabban cserép-, pala-, lemez-, zsindely-, valamint üvegtetőhöz alkalmazzák. Lehet szó továbbá sátor-, nyereg-, félnyereg-, lapos-, vagy éppen magastetőről, a purhab mindenhol remek megoldást nyújt az otthonunk energiahatékonyabbá tételében. Mindenekelőtt azonban szakemberre lesz szükség, aki igény szerint ingyenes felmérést végez az ország bármely pontján.

Mit érdemes tudni erről a szigetelésről?

A tetőterekben a hőszigetelőhabot vagy a biztonsági vízszigetelő fóliára helyeznek, vagy pedig közvetlenül a födémszerkezetre kerül. A felvitel után a habot könnyedén a megfelelő vastagságra lehet igazítani, így tökéletesen passzol majd a helyére. A tetőszigetelés során a kétfajta habtípus közül tulajdonképpen bármelyik alkalmazható, függetlenül a tető szerkezetétől.

A zárt cellás hab közvetlenül a cserépre kerül, így vízzáró réteget képez, ezáltal itt nem lesz szükség párazárásra. Ennek akkor van jelentősége, ha a már meglévő fóliára akarnánk purhabot fújni, hiszen ez az anyag nem annyira biztosítja a tartós védelmet, mintha a szigetelőanyag közvetlenül a helyére kerülne. Egy 8-10 cm-es zárt cellás purhab szigetelés drasztikus fűtés megtakarítást eredményezhet.

Mivel az állandó magas hőmérséklet rövid időn belül károsítja a fóliát, jobb választás azt eltávolítani a helyéről. Ebben az esetben azonban a nedvesség találkozik a szigeteléssel, ami erősen gátolja a hőszigetelés valódi funkcióját. A nyitott cellás szerkezetnél viszont szükség van a plusz vízzáró réteg kialakítására.

Mikor javasolt a szórt purhab alkalmazása?

Abban az esetben, ha az épületben sok a beugró, tagolt tetőtér, amit mással nem lehetne tökéletesen szigetelni. A hagyományos anyagok ugyanis nehezen használhatóak ilyen terepen. Másik eset, ahol a gépészeti szigetelések és villanyvezetékek futnak mindenhol. Ebben az esetben ugyanis nem lehet szakszerűen alkalmazni a hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot.

Jó megoldás a szeglemezes tető vagy a könnyűszerkezetes ház esetében, valamint a már meglévő tetőtéri szigetelés felújítása során, hiszen a fújható szigeteléssel elkerülhetjük a bontással járó munkákat, ráadásul így jóval olcsóbbá is tesszük az átalakítást. Ha pedig fontos a gyors és minőségi munka, akkor nem kérdés, hogy az akár egy nap alatt elvégezhető purhabos szigetelés a legjobb döntés.