Amikor padló szigeteléséről van szó, akkor az emberek többségének azonnal maga a burkolat jut az eszébe. Ez lehet parketta, laminált padló, kőlap, esetleg padlószőnyeg vagy egyéb, ritkábban használt burkolat.

Egy jó padló nemcsak esztétikai kiegészítője lehet az otthonunknak, hiszen segíthet abban, hogy télen a hőt bent tartsuk, nyáron pedig kint. A padló azonban több rétegből álló rendszernek számít, számtalan funkciója van, többek között a szigetelés.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen megoldások léteznek a padló esetén. Kitérünk arra, hogy mikor és hol érdemes purhabot alkalmazni.

A szoba hőmérséklete ellenére a padló sokszor hideg lehet, ami kellemetlen érzetet nyújt. A hűvös padló befolyásolja a lakók kényelemérzetét, így nem árt idejében gondoskodni a szigetelésről. A szórt habbal történő megoldás lehetővé teszi a megfelelő minőségű és hatékonyságú szigetelést, ami ráadásul még energiatakarékossági szempontból sem rossz üzlet.

A hőveszteség a padló és a födém kapcsán akár 30% is lehet, ebből látszik, hogy mennyire fontos megakadályozni, hogy a hő ezeken a területeken a szabadba jusson.

Milyen anyagból készülhet a szigetelés?

A kőzetgyapot szinte minden esetben megfelelő választás lehet, hiszen hő- és akusztikai komfortot biztosít az adott helyiség számára. Emellett minimalizálja a hőveszteséget, ezáltal hozzájárul a rezsiszámla csökkentéséhez. A padlók esetében nagyon lényeges szempont a hangszigetelés, vagyis a lépészaj csökkentése, ezáltal a különféle belső zajok nem jutnak át egyik helyiségből a másikba. Ugyanez igaz a hungarocellre is, bár akad ezeknél sokkal hatékonyabb és modernebb módszer a padló szigetelésére.

Purhabos megoldás

A purhab szigetelés szintén remek választás, hiszen ez gyorsan és magas minőségben valósítható meg. A purhab hatékony szigetelőanyag, pára- és penészálló, víz- és hőszigetelő, valamint lépésálló és jól terhelhető.

Ezzel kapcsolatban hozzá kell tenni, hogy a padlószigetelés főként az új ingatlanoknál, esetleg egy nagyobb felújítás esetén használatos. Korábban gyakrabban alkalmazták a már említett kőzetgyapotot, valamint a hungarocellt. Ezeknél a változatoknál azonban sokkal jobb és tökéletesebb megoldást nyújt a zárt cellás szórt purhab, amely a helyszíni gyártásnak hála egybefüggő felületet alkot.

Nagy előnye, hogy nincsenek illesztési és toldási pontok, így valóban hőhídmentes felület érhető el vele. A páratlan hőszigetelési képességgel bíró purhab emellett vízzáró réteget alkot, így nem kell külön vízzárásról gondoskodni. Mivel nagy a sűrűsége, így a purhabra minden más alkalmazása nélkül rákerülhet a szerelőbeton.

A kiváló minőségű anyag habsűrűsége 35 kg/m3, nyomószilárdsága 150K.Pa, míg a hővezetési együtthatója 0,023 W/mK. A purhab B2-es önkioltó tűzvédelmi besorolást kapott, így nyugodtak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy a szigetelés nem gyullad ki.

Hogyan történik a szigetelés?

A padlószigetelés kapcsán a purhabot vagy közvetlenül a padlóra szórják, vagy a szuterén födémjén keresztül kerül a helyére. Utóbbi lehetőséget ad a lakóhelyek számára az érintetlenségre. A legtöbb esetben a régebbi családi házaknál, lakásoknál nincsen szigetelés, főleg nem a padlón, pedig egy jó szigetelés hatékonyan tartja bent a meleget. A követelmények azonban meghatározzák azt, hogy milyen vastagságban vihető fel.

Mivel a hab szórással kerül a helyére, így olyan helyekre is elér, amelyek nehezen hozzáférhetőek, mint a vezetékek közötti területek, kisebb sarkok, lyukak. Nagy előnye, hogy az anyag pillanatok alatt habosodni kezd, majd szépen lassan elnyeri végleges formáját, megszilárdul, így szinte azonnal járhatóvá válik.

A purhab tehát gyors megoldást jelent az utólagos padlószigetelésre. Egy jó szakember akár egy nap alatt is elvégzi feladatát, ráadásul ennek az anyagnak mindegy, hogy tél van vagy nyár, ugyanolyan hatékonyan lehet vele dolgozni. Egységes réteget képez, hatékony hőszigetelő, így csökkennek a fűtési költségek, javul a belső hőérzet és a lakók komfortja.