A purhab egy olyan szigetelési forma, aminek számtalan előnye van, főleg a régi anyagokkal szemben. Amellett, hogy cseppet sem zsugorodik össze, az egészségre ártalmatlan, amire egyetlen más szigetelőanyag sem képes.

A purhabot nem lehet helyettesíteni, nem véletlen lett az egyik leggyakrabban használt hő- és vízszigetelő. Két típusa van, a nyílt és a zárt cellás megoldás, amik kapcsán fontos különbség az alkalmazási helyük.

Az alábbi cikkünkben a zárt cellás purhabszigetelés rejtelmeiben engedünk betekintést nyerni.

A purhab szigetelés előnyei

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy miért éri meg ezt az anyagot használni. Az egyik legfőbb érv, ami mellette szól, hogy lépésálló, jól terhelhető, szilárd borítást eredménye. Alapvetően szinte bárhol szóba jöhet, legyen szó födémről, padlóról, a nyílászárókról, esetleg a padlásról egyaránt. Mindenhol kiváló szigetelést eredményez, még a kritikus pontokon is.

Aki ezzel végzi el a ház szigetelését, az megóvja az épületet a nedvességtől, a külső hatásoktól a korróziótól, így növeli az ingatlan értékét és élettartamát. Amennyiben a tetőn használnánk, kiiktathatjuk a rögzítők vagy hézagok által okozott hőhidakat, közben pedig egy hosszan tartó tetőburkolati rendszert biztosítunk az otthonunk számára.

A szórt purhabbal jelentős mennyiségű energiát, így pénzt takaríthatunk meg. A hőszigetelésnél kevés jobb befektetési forma van a világon, hiszen jelentős anyagi kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

A zárt cellás habszigetelés

De lássuk akkor, hogy mi is a zárt cellás habszigetelés, valamint nézzük meg, hogy mire és hogyan használható. A kétkomponensű helyszíni szórási eljárással előállítható változat kiváló hő- és vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezzel alapvetően nem mondunk már újat. Viszont fontos tudni, hogy a komponensek keveredésekor a hő, valamint a vegyi reakció hatására gázosodnak, aminek hatására sejtstruktúrájú anyagot hoznak létre.

Alig pár másodperc alatt a folyékonyból szilárd halmazállapotúvá válik az anyag, ami végül a többszörösére növekszik meg. Kiváló technikai paraméterekkel, valamint fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, viszont lassabban tágul, mint a már említett nyílt cellás változat.

A zárt cellás purhab képes lehet az eredeti térfogatának nagyjából 40-szeresére megnőni. Szoros cellaszerkezetet képez, merevebb, mint a nyílt cellás, így magasabb collonkénti R-értéket biztosít. Hozzá kell tenni, hogy négyszer nagyobb sűrűségű, mint a nyílt megoldás, így az említett értékhez arányosított költség itt valamivel magasabb lesz. Az viszont teljesen biztos, hogy a purhab az építkezők egyik legismertebb és legkedveltebb szigetelésre használt anyaga.

Hol alkalmazható?

Tulajdonképpen bármely otthonban, épületnél, csarnoknál, attól függően, hogy mi a szigetelés valódi célja. Az anyag használatával ugyanis teljes mértékbe ki tudjuk küszöbölni a tökéletlenségeket, valamint az ingatlan hiányosságait. Nincs többé hőhíd, rés, vagy hézag.

Mivel a rendszer az épület teljes élettartama alatt képes megőrizni az előnyös tulajdonságait, így kiváló befektetésnek bizonyulhat. Szóba jöhet tetőszerkezetnél, palánál, cserépnél, de a már említett födém és padló szigetelésére is kiváló választás lehet. Emellett gyakran használják állattartó telepek, gabonatárolók, illetve mezőgazdasági telepek tartóssá tétele esetén is.

A hab megakadályozza a levegő áramlását, nem vizesedik, nem párologtat. Nem engedi a levegő mozgását, megakadályozva ezzel a konvekciós körforgást. A sokrétű felhasználhatósága a terhelhetőségének, a lépésállóságának, valamint a nagy szilárdságának köszönhető.

A legjobb benne az, hogy tökéletes tapadást biztosít, nem válik le a felületről. Pillanatok alatt megszárad, így szinte azonnal járható. A gyors kivitelezés pedig csak hab a tortán. Egy családi ház esetében jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint bármely más szigetelési forma. Helytől és mérettől függően akár egy nap alatt lezajlik a folyamat, így nem kell napokra, esetleg hetekre kiköltözni az ingatlanból.