Amikor hőszigetelésről van szó, akkor mindenkinek először a homlokzat, a födémek, valamint a tetőtér jut eszébe. Nem beszélve arról, hogy az anyagok kapcsán főleg a hagyományos típusokra gondolunk, pedig a modernebb változatok között ott van a purhab, amely kiemelkedően hatékony választásnak bizonyul a konyhában, akár energetikai korszerűsítésről, akár új építésű ingatlanokról van szó.

Már csak az a kérdés, hogy mi van akkor, ha a hőzár nemcsak a falban, hanem a főfogásban is megjelenik? Mi tehetünk a konyha esetében? Az alábbi írásunkban ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Miért van szükség hőzárra?

A hőzár kifejezést kevesen ismerik, és persze laikusként nem is kell mindenkinek tisztában lennie vele. Mindenekelőtt tehát tisztázzuk, hogy miről is van szó pontosan. A hőzár az, amely megakadályozza, hogy a hő oda jusson, ahová nem nem való, például megakadályozza, hogy a meleg elillanjon télen a falakon keresztül, vagy hogy nyáron bejusson a tűző nap melege a tetőtérbe. Ennek a hőpajzsnak nagy szerepe van a mindennapjainkban, ennek létrehozásában pedig hatalmas segítséget nyújthat a purhab, amely képes minden apró rést kitölteni, ezáltal megszüntetve a hőhidakat, valamint a kiszökő energiát. Emellett persze párazárásra is alkalmas, ami főleg a konyhában lehet fontos tényező.

Egy remek példa a hőzárra: egy jól lefedett rakott krumpli képes sokáig forrón tartani a tartalmát, ezáltal egy jól szigetelt ház sem olyan könnyen engedi ki a meleget. Mind a kettő egyfajta hőtartó doboznak tekinthető, minél jobb a kialakítása, annál tovább bírja.

Miért érdemes komplexen gondolkodni?

A mai építési és felújítási trendek egyre inkább elmozdul az integrált energetikai rendszerek irányába. Ez azt is jelenti, hogy a hőszigetelésre nem szabad csak külső burkolatként gondolni. A hőátbocsátás ugyanis nem csak a falakon keresztül történik, hiszen a válaszfalak, a padló, valamint a födém is fontos szerepet játszanak a belső hőmérséklet megtartásában, valamint a fűtési és hűtési energiaigény alakulásában.

A belső tér komfortérzetét azonban nem kizárólag az határozza meg, hogy milyen vastag a hőszigetelés a külső falakon, hanem az is, hogy a különféle szerkezeti elemek között mekkora a hőingadozás. Egy rosszul szigetelt válaszfal pedig könnyen kiengedheti más helyiségbe, akár még a kültérre is a hideget télen, ezzel pedig jelentősen romlik az energiamérleg, valamint a csökken a komfortérzet.

Miért fontos a konyha szigetelése?

Sokan azt gondolják, hogy elég a főfalakat szigetelni, esetleg a padlást, a födémet, pedig a válaszfalakat sem szabadna elfelejteni. Nem beszélve a konyháról, ami egy olyan helyiség, amely intenzív használatnak van kitéve. Nagy a hőmérséklet-ingadozás, a zajterhelés, valamint a páraképződés esélye. Éppen ezért nemcsak a funkcióhoz illeszkedő burkolatra, szellőzésre, valamint bútorokra van szükség, hanem figyelmet kell szentelni a konyhát körülvevő válaszfalak hő- és hangszigetelésére is.

A konyhában, főleg azokon a helyeken, ahol nincs külön az étkező vagy nyitott az elrendezés, gyakran keletkezik többlethő. Főzés és sütés közben a helyiség gyorsan felmelegszik. Amennyiben a konyhát például egy kamra vagy egy előszoba, más hűvösebb helyiség felőli válaszfal határolja, a nem megfelelő szigetelésen keresztül a meleg gyorsan elszökik. A purhab azonban képes lehet megakadályozni a hőátadást, valamin segít megőrizni a helyiségek közötti hőmérséklet-különbséget. Ez nemcsak energetikai szempontból előnyös, hanem növeli a belső komfortérzetet is növelheti. Nem beszélve arról, hogy egy jól szigetelt válaszfal segíthet még azt is elkerülni, hogy a lakás többi részén nem kívánt hőingadozás keletkezzen.

Ami még fontos lehet a konyha esetében, az a pára, az általa keletkezett penész megakadályozása. A lecsapódás ugyanis idővel nedvességfelhalmozódáshoz vezethet, ami penészedést okozhat a falakon. A purhab zárt cellás szerkezete miatt azonban kiváló párazáró, ezáltal megakadályozhatja a nedvesség lerakódását. Ezekre pont olyan helyeken van szükség, ahol a konyha olyan válaszfallal határos, amely mögött nincs fűtés, vagy nem megfelelő a szigetelés.

A purhab tehát nem csak egy technikai anyag, hanem szemlélet. A megtartás, a zárás, a védelem eszköze lehetővé teszi az optimális hőgazdálkodást, akár még a konyhában is. Egy belső fal esetében a lényeg, hogy a meleg ott maradjon, ahol annak a legnagyobb értéke van.