2021. április 16-án Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter változásokat jelentett be a 2021. elején bevezetett lakásfelújítási támogatással kapcsolatban. Ezek további előnyöket ígérnek az érdeklődőknek, és bővülhet a kedvezményezettek köre.

Loading...

Ebben a cikkben a változásokat nézzük át, illetve azt, hogyan igényelhető az azóta már elindított kölcsön is a munkálatokhoz.

Változások a lakásfelújítási támogatásban

A legfontosabb változásokat a miniszter Facebook videóban adta közre, a pontos rendelet a Magyar Közlönyben jelenik meg. Újdonság, hogy még több felújítást vonnak be abba a körbe, amire a támogatás elszámolható. Azok az érdeklődők, akik a munkájukhoz szolgálati lakást vesznek igénybe, de a saját ingatlanuk felújítására pályáznának, mostantól nem szükséges, hogy legalább 1 évnyi ott élést is bemutassanak a kérvény során.

A felújításhoz a változások szerint már olyan közeli hozzátartozó is lehet adóstárs a kölcsönfelvétel során, aki korábban nem lehetett, így például a szülők, nagyszülők, testvérek vagy élettárs is.

Novák Katalin két másik dolgot is megosztott az őt követőkkel, melyek nem a felújításhoz, hanem a többi, éppen futó lakástámogatási rendszerhez köthető. Ilyen a Nemzeti Mintaterv Katalógus, mely számos tervet tartalmaz a családi házakhoz. A CSOK összegéből a változások szerint most már az is elszámolható költségként, amikor a katalógus mintáját az adott hitelfelvevő esetéhez igazítják. Az adóvisszatérítéseknél pedig a 2020-ban már megkezdett építkezésekhez átmeneti kedvezmények készülnek.

Már fut a lakásfelújítási kölcsönprogram is

Ahogy azt már a januári cikkünkben megírtuk, a 2021-es otthonfelújítási támogatáshoz egy kölcsönprogramot is indított a kormány. Ennek során maximum 6 millió forint hitel vehető igénybe, maximum 10 éves futamidőre. A kölcsön jelzálog alapú, tehát mindenképpen szükség van egy ingatlan bevonására fedezetként, a kamat az egész futamidő alatt fix, 3 százalék.

Mivel a lakásfelújítást meg kell előlegezni, ezért a Magyar Államkincstár a maximum 3 millió forintos támogatást utólag folyósítja, a feltételeknek való megfelelés után. Ezt a 3 millió forintot elő lehet törleszteni az otthonfelújítási hitelbe, melynek nincs külön díja. Ilyenkor a folyósító bank azonnal újra számolja a törlesztőrészletet, az aktuális tőketartozás alapján. Minden más előtörlesztésnek a kondíciókban megadott költsége van.

A hitelre való jogosultságnál ugyanazok a feltételek, mint a támogatásnál, ezeknek kell megfelelnie a kérvényezőnek és az adóstársának. A hitelt valamelyik banknál kell igényelni, ez a pénzintézet megvizsgálja a hitelképességet és dönt a folyósításról. A hitel folyósítása után 1 éven belül be kell fejezni a felújítást, majd ezután lehet pályázni az állami támogatásra. Azt fontos tudni, hogy amennyiben a támogatást az igénylő a felújítási hitel előtörlesztésére fordítja, úgy kötelezően a törlesztőrészletet kell csökkenteni, a futamidő ugyanaz marad, mint a szerződéskötéskor.

Az is komoly kikötés, hogy a felújítási hitel csak azért 3%-os kamatozású, mert az állam támogatást ad. Egyes esetekben azonban átalakulhat piaci kamatozású hitellé, amely magasabb törlesztőrészletet és változó kamatozást is jelenthet. Ilyen eset például, ha valamilyen oknál fogva a Magyar Államkincstár nem állítja ki a támogatói okiratot, azaz nem kap állami támogatást a kérvényező. Hasonló a helyzet, ha az Államkincstár felé a kérvényező nem mutatja be a felújításhoz kötődő számlákat vagy a megkapott állami támogatás kevesebb, mint az otthonfelújítási hitel 25%-a.

Az állami kamattámogatást a jogosultság elvesztését követően visszamenőlegesen is vissza kell fizetni, erre a jogosultság megszűnése után 60 napon belül kell sort keríteni, és egy összegben. A lakásfelújítási hitel igénybe vétele nem kötelező, az állami támogatás ennek hiányában is megadható, ha a kérvényező megfelel a feltételeknek. A felújítási hitel CSOK mellé is kérhető, de a számlákat csak az egyik elszámolásban lehet felhasználni, egyszerre mindkét támogatásnál nem.

Érdemes szigetelésre költeni a támogatást

A felújításra felvett kölcsön vagy az igényelt támogatás nagyon széles körben használható fel, de mindenképpen érdemes elgondolkozni az épület szigetelésének javításán. Az olyan modern anyagok, mint a szórt purhab, többféle előnnyel is rendelkeznek. Az utólagos szigeteléssel hatalmasat csökkenhetnek a rezsiszámlák, hiszen télen kevesebb fűtésre, nyáron pedig ritkábban használt hűtésre lehet szükség.

A profi módon felszórt purhab ráadásul a levegőre jutva többszörösére dagad, kitölt minden rést, ezzel egy varratmentes réteget hoz létre. Ez elzárja az esetleges korábbi vízszivárgások útját, kint tartja a rovarokat és rágcsálókat, és megszünteti a hőhidakat. Utóbbiak felelősek elsősorban a penész megjelenéséért, mert az ilyen foltszerű részeken sokkal hidegebb a felület, és kicsapódik rajta a levegőben található vízpára.

A purhab szigetelés egy olyan értéknövelő beruházás, melynek jótékony hatásait a kisebb áram- és fűtésszámlán hosszú éveken keresztül élvezhetjük.